România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Iohannis spune însă că sistemul operațional rămâne în țară

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Președintele Klaus Iohannis, prezent în vizită oficială Statele Unite ale Americii a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.

E vorba de un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operațional nu va fi trimis Ucrainei.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost intrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discutie. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

Președintele României a mai adăugat că negocierile pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei se poartă nu pentru cel operațional, ci pentru unul din cele aflate în proces de operaționalizare.

"Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem, dintre cele trei care sunt în stare avansată de operaționalizare (alături de primul sistem Patriot, deja operaționalizat, în noiembrie 2023 - n.r.)", a mai punctat președintele României.

 

Achiziția României de sisteme Patriot

 

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 4 sisteme livrate, unul este deja operațional. Așadar, negocierile pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot românesc vizează unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. Recordul urmează să fie bătut, însă, de achiziția de avioane de generația a 5-a F-35 Lightning II.

Așa cum s-a văzut și în Ucraina, sistemul Patriot este vital pentru a putea proteja obiective civile sau militare împotriva amenințărilor cu rachete balistice Iskander, dar e confirmat și faptul că Patriot a interceptat în Ucraina și rachete hipersonice Kinjal.

Trebuie spus că România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme Patriot aflate în serviciu, configurație care a fost testată în luptă și este capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel