Trianon 100. Guvernul Ungariei vorbește despre 'doliu', dar admite: 'Recuperarea acestor teritorii e nerealistă'

Tudor Curtifan / 04 iun 2020 / 14:30
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook

Azi sunt exact 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon cu Ungaria, tratat care consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul Regatului României, la 4 iunie 1920, după terminarea Primului Război Mondial.

Presa maghiară s-a aplecat asupra acestui subiect, amintind de Trianon, din perspectiva lor, ca un moment de „doliu”, „tragedie” ori „nedreptate” pentru Ungaria.

Dar deși Trianon 100 a fost anunțat cu mare fast de către unguri, pandemia de noul coronavirus le-a încurcat serios planurile cu privire la evenimente și „comemorarea” Trianonului.

Ministrul fără portofoliu și vicepremier în cabinetul condus de Viktor Orban, Zsolt Smjen a făcut apel pentru construirea unei Ungarii cu o „identitate națională puternică”, precizând că misiunea comunităților maghiare este de a „trece peste trauma” Trianonului, potrivit unui material publicat de Hungary Today.

Politicianul maghiar a admis că recuperarea teritoriilor pierdute pe baza așa-zisului drept istoric la care Budapesta nu se contenește să apeleze, este un scenariu „nerealist” iar așteptarea unei soluții din partea Uniunii Europene ar fi o „naivitate”.

Deși în ultimul timp provocările oficialilor maghiar la adresa țării noastre s-au accentuat, pe pagina de Facebook a premierului maghiar Viktor Orban și a ministrului de Externe Peter Szijjarto a fost azi ”liniște”. Orban nu a mai postat până la publicarea acestei știri nimic la adresa României iar Szijjarto s-a rezumat la un mesaj în maghiară, cu tentă mai mult filosofică: „Națiunea maghiară a fost și va fi”.

 

Tratatul de la Trianon

 

Semnarea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria, ca stat învins și succesor al Imperiului Austro-Ungar, la finalul Primului Război Mondial.

România a garantat retragerea trupelor sale din Ungaria pe linia frontierei dintre cele două ţări stabilită în iunie 1919.

Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.

CITEȘTE ȘI: Viktor Orban a postat harta Ungariei dinainte de 1918

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy