Viktor Orban a postat harta Ungariei dinainte de 1918

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul maghiar Viktor Orban a postat pe pagina sa de Facebook o imagine a globului pământesc înainte de Trianon.

Globul pământesc evidențiază harta a ceea ce maghiarii consideră a fi Ungaria mare, dinainte de 1918. Textul pe care Viktor Orban l-a postat se referă la elevii maghiari care susțin examene la istorie.

Doar că, din atâtea imagini reprezentative din istoria Ungariei, începând cu Ștefan I al Ungariei, Orban a ales tocmai 1918, un subiect sensibil atât în România, cât și în Ungaria.

Postarea premierului poate fi considerată provocatoare și în contextul tensiunilor diplomatice care au avut loc în urmă cu câteva zile între România și țara vecină, după ce ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a jignit pe Marius Lazurca, ambasadorul român la Budapesta.

Și bineînțeles, în contextul în care proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de Senatul României, dar a generat un scandal politic de proporții.

Postarea premierului maghiar Viktor Orban, pe pagina personală de Facebook:

 

Conceptul de „Ungaria Mare” este unul revizionist care vizează revenirea la frontierele care erau înainte de 1918. Conceptul este folosit adesea de liderii politici naționaliști de la Budapesta, dar și de extrema dreaptă maghiară care nu s-au împăcat nici la mai bine de un secol cu revenirea Transilvaniei la patria mamă, România.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate și Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, prăbușit în urma Primul Război Mondial.

Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel