Tratatul de prietenie dintre Ucraina şi Rusia a expirat

S.I. Catalin / 01 apr 2019 / 16:03

Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, încheiat în 1997, a expirat luni, 1 aprilie, conform unei legi adoptate recent, care prevede că partea ucraineană denunţă tratatul în mod unilateral.

 
 

Documentul a fost semnat la 31 mai 1997, la Kiev, de către preşedintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima, şi fostul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. Părţile s-au angajat, în mod special, să-şi respecte reciproc integritatea şi suveranitatea teritorială şi au reafirmat inviolabilitatea frontierelor dintre Ucraina şi Rusia, informează Rador.

Tratatul a fost încheiat pe o perioadă de zece ani, iar în 2008 valabilitatea acestuia a fost prelungită automat. Pe 6 decembrie 2018, însă, Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege propusă de preşedintele Petro Poroşenko privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Ulterior, pe 10 decembrie 2018, legea respectivă a fost promulgată de şeful statului ucrainean, iar Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a notificat Rusia că Tratatul de prietenie nu va mai fi prelungit.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy