Poroshenko a promulgat legea privind încheierea Tratatului de Prietenie dintre Ucraina și Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:
președintele ucrainean Petro Poroșenko
președintele ucrainean Petro Poroșenko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat, ieri, proiectul de lege nr. 0206 ,,Cu privire la încetarea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă". Acordul, intrat în vigoare în 1998, expiră la sfârşitul lunii martie anul viitor. Tratatul de prietenie dintre Ucraina şi Rusia devine astfel istorie, iar măsura privind încheierea acordului este rezultatul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit UNIAN.

Anunțul a fost făcut public în urma unei postări pe contul de Twitter al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. Proiectul de lege privind denunțarea tratatului de prietenie dintre Ucraina și Rusia, înaintat parlamentului de Petro Poroșenko, a fost aprobat de Rada Supremă în ședința din 6 decembrie.

„Nereînnoirea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă nu ar trebui privit ca un episod, ci ca parte a strategiei noastre privind distanțarea de trecutul colonial și reorientarea spre Europa”, a scris Poroșenko pe contul său de twitter.

Tratatul își va încheia definitiv efectele la 1 aprilie 2019

Tratatul, semnat la Kiev la 31 mai 1997 și ratificat de Rada la 14 ianuarie 1998, urmează să expire la 31 martie 2019 și să nu se prelungească de la 1 aprilie 2019, în conformitate cu decizia Parlamentului.

Tratatul de prietenie dintre Rusia și Ucraina din 1997 era un document de bază care stipula, printre altele, că cele două țări sunt parteneri strategici. Totodată, în tratat, Rusia și Ucraina se asigurau reciproc de respectul pentru integritatea teritorială, respectarea drepturilor minorităților naționale, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv militar.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel