Transnistria, calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina. Angela Grămadă: Trupele ruse s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Dosarul transnistrian rămâne unul complicat. După ce partidul prezidențial pro-european PAS a câștigat zdrobitor alegerile din Republica Moldova, Chișinăul va trebui să acționeze prudent în ceea ce privește relația cu Federația Rusă pe problema Transnistriei, care nu doar că e calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina, dar e și un model pe care Moscova vrea să îl impună în Donbas. 

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, doctor în științe politice și expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic, a discutat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată la DC News TV, despre dosarul transnistrean și calea de urmat după alegerile istorice din Republica Moldova, unde pentru prima oară dreapta a reușit o majoritate, partidul prezidențial pro-european reușind un istoric 53%.

 

Transnistria rămâne calul troian al Rusiei și un model pe care Moscova dorește să îl impună conflictului din Ucraina

 

Experta crede că Transnistria va rămâne în continuare calul troian al Federației Ruse și subliniază că regiunea separatistă reprezintă un model pentru Moscova în dosarul Ucraina cu precădere în regiunea Donbas unde forțele separatiste pro-ruse, susținute direct de Moscova, luptă împotriva Armatei Ucrainei.

„Nu cred că noua guvernare care se va forma ar putea discuta atât de ferm despre federalizarea Republicii Moldova, așa cum a încercat să o facă Igor Dodon”, e de părere Angela Grămadă. 

Transnistria va rămâne calul troian al Federației Ruse în politica din Republica Moldova, dar și în politica Ucrainei. Ea rămâne modelul care se încearcă a fi impus Ucrainei în acest moment. Mă refer la modul în care sunt legiferate și legitimate relațiile pe care le are Republica Moldova cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol”, a precizat experta, care a amintit că Republica Moldova în ultimul timp a făcut foarte multe cedări în defavoarea intereselor naționale și a permis ca rolul pe care îl joacă agenții economici din Transnistria să crească în timp.

„Sunt încă foarte multe acte de corupție. Traficul ilegal de la frontieră se face cu cunoștința autorităților de la Chișinău. Transnistria va rămâne în continuare un factor de destabilizare în Republica Moldova, dar și un factor de destabilizare pentru Ucraina. Și un model pentru a impune o reglementare în regiunea Donbas din Ucraina”, a mai precizat Angela Grămadă.

 

Trupele rusești din Transnistria s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului

 

Angela Grămadă a amintit și de faptul că trupele rusești de pe teritoriul regiunii, împreună cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, au intensificat exercițiile militare. Iar unul din scenariile acestora implică inclusiv dezghețarea conflictului din Transnistria. 

Amintim că Federația Rusă folosește conflictele înghețate din regiune ca o armă, atât militară, cât și politică. 

Angela Grămadă e de părere că noua guvernare de la Chișinău va fi prudentă în relația cu Moscova, problemele Republicii Moldova fiind mari, iar o dezghețare a conflictului nu e dorită de nicio parte.

„Chiar dacă spațiul aerian către Transnistria e blocat prin Ucraina sau Republica Moldova, dacă veți discuta cu experții în securitate din Republica Moldova aceștia vă vor confirma că liderii nerecunoscuți de la Tiraspol, susținuți de trupele rusești de pe teritoriul regiunii, au efectuat foarte multe exerciții militare. S-au pregătit cumva pentru un asemenea scenariu care presupune dezghețarea conflictului”, a subliniat specialista pe spațiul ex-sovietic.

Depinde foarte mult de cum va acționa viitoarea guvernare care ne-a fost promisă până la începutul lunii august. Dar cred că cel puțin într-o primă etapă ei vor încerca să fie atenți cu Federația Rusă și vor aborda o tactică care să nu ducă la o destabilizare mare, nu neapărat în viitorul relației transatlantice, cât a relației pe care o are în prezent Chișinăul cu Moscova.

„Există mult prea multe probleme care necesită soluții în dialogul Federația Rusă. Transnistria e doar una dintre ele”, a adăugat Angela Grămadă, care a amintit, printre altele, și de problema celor peste 350.000 de cetățeni moldoveni care se află în Federația Rusă și care ar putea fi afectați de o înrăutățire a dialogului cu Moscova.

„Trebuie să ținem cont totuși că soluția pentru conflictul transnistrian nu este în altă parte decât la Chișinău în primul rând, iar mai apoi la Moscova”, a conchis Angela Grămadă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel