Traian Băsescu critică politica lui Trump și spune că acesta a izolat SUA de aliați

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook

În cadrul unei emisiuni de televiziune fostul președinte Traian Băsescu l-a criticat pe președintele american Donald Trump. Actualul europarlamentar român e de părere că Trump prin politica sa „America first” a izolat Washingtonul.

Mai mult, Băsescu e de părere că violențele din SUA și Franța (vestele galbene) ne arată că sistemul capitalist și-a atins limitele, a afirmat ffostul președinte la postul B1 TV. Europarlamentarul consideră că sistemul trebuie regândit astfel încât principii precum competiția și accentul pe competență să fie menținute dar, în același timp, să existe o grijă mai mare pentru om.

Declarațiile vin în contextul violențelor care au izbucnit în SUA după ce un bărbat de culoare a fost ucis în timpul arestării.

Traian Băsescu a criticat politica externă a lui Donald Trump și a dat de înțeles că liderul de la Casa Albă are pretenții din partea aliaților NATO în contextul în care el însuși nu se ridică la nivelul anumitor rigori. Băsescu l-a criticat pe Trump în mod special pentru decizia de a retrage Statele Unite din Tratatul Open Skies, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere asupra țărilor membre.

„Este departe de a fi o stare liniștită, dar departe de a fi o stare care să răstoarne ordinea constituțională în SUA. Dar e o stare care trebuie pusă într-un pachet mult mai larg. În ultimii ani, manifestațiile sunt tot mai frecvente și mai largi numeric, iar contestarea este legată în primul rând de sistem.

 „SUA trebuie să înțeleagă că, prin atitudinea lui Trump, îmi pare rău s-o spun, au devenit destul de izolate. Și-au abandonat prietenii de dragul ”America First!” și s-au ales cu rezultatele unei pendemii pe care nu au fost capabile s-o controleze. În mod neașteptat, o țară de talia SUA nu au fost în stare să controleze pandemia, cum a făcut-o, de exemplu, România. Cu plusuri, cu minusuri, dar a fost un proces controlat. SUA nu au putut s-o facă. Președintele Trump e primul responsabil! Pandemia a afectat structurile de securitate națională de mare importană: flota de portavioane nucleare e retrasă pe jumătate, pe coasta de est, e prima dată când SUA nu au un portavion în patrulare în Oceanul Atlantic.

Trump ceartă Europa că nu dă suficienți bani la NATO, se supără și nu mai vrea în Open Skies, dar n-a mișcat un deget împotriva a ce s-a decis la summitul NATO din Țara Galilor, din 2014, când s-a stabilit consolidarea flancului estic, repoziționarea de echipamente militare, astfel încât tehnica militară să fie așezată”, a afirmat Băsescu.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel