Tiraspolul refuză să coopereze cu R. Moldova privind elaborarea unui mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Tiraspolul nu este cooperant în ce ține de angajamentul privind elaborarea unui mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate, susţin autorităţile de la Chișinău.

Delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) susține că reprezentanții Tiraspolului „și-au manifestat incapacitatea de a purta un dialog constructiv” în legătură cu includerea în agendă a problemei ce ține de elaborarea unui mecanism de monitorizare a situației din Zona de Securitate.

Necesitatea elaborării unui astfel de mecanism este prevăzută în înțelegerile din 13 ianuarie 2017 când a fost adoptată decizia CUC cu privire la monitorizarea situației în Zona de Securitate. Potrivit unui comunicat, Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit la Tighina, la 8 noiembrie curent, în format deplin într-o ședință, prezidată de delegația Federației Ruse, după o pauză de mai mult de un an și jumătate, potrivit Radio Chisinău.

Discuțiile în cadrul ședinței s-au axat pe desemnarea în funcția de observator militar din partea Rusiei a locotenent-colonelului Andrei Nazarin, examinarea şi aprobarea raportului săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate sau măsurile desfășurate de „miliţie” și poliţie şi Comandamentul Militar Întrunit în contextul informațiilor legate de ridicarea armelor şi munițiilor din Zona de Securitate, în perioada anilor 2017-2018. 

De asemenea, a fost atrasă o atenție deosebită soluționării problemei amplasării ilegale a aşa-numitor posturi de „grăniceri” în locul celor de pacificatori, în preajma localităților Zahorna, Cremenciug, Varnița, Coşniţa, Lunga și Doroţcaia din Zona de Securitate, care au fost lichidate ca urmare a Acordului de la Odessa din 30 martie 1998.

Dat fiind faptul că delegația transnistreană şi cea a Federației Ruse au avut poziții evazive, s-a convenit că discuțiile pe marginea acestor subiecte vor continua şi în cadrul următoarei ședințe a CUC. De asemenea, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a difuzat o declarație  către componentele CUC cu privire la necesitatea sporirii eficacității controlului asupra situației din Zona de Securitate şi  evaluării procesului de prezentare, evidenţă şi examinare a informației acumulate de observatorii militari în Comandamentul Militar Întrunit.

Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 15 noiembrie curent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel