Tensiuni în Golful Persic: Franţa, M.Britanie şi Germania îşi vor coordona mijloacele militare în regiune

S.I. Catalin / 25 iul 2019 / 14:39

Franţa, Marea Britanie şi Germania preconizează să se "coordoneze" şi "să-şi împărtăşească informaţii" în Golful Persic, în vederea consolidării securităţii maritime, dar fără să desfăşoare alte mijloace militare suplimentare, anunţă într-un interviu publicat joi ministrulfrancez al Armatelor Florence Parly, relatează AFP.

Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, îndepărtat joi din Guvernul lui Boris Johnson, anunţa luni că-şi dorea să se înfiinţeze o "misiune de protecţie maritimă condusă de europeni" la Golful Persic, după ce Iranul a imobilizat un petrolier suedez care naviga sub pavilion britanic, Stena impero, în Strâmtoarea Ormuz.

,,Noi am avut contacte foarte recente, cu Germania şi Regatul Unit, în vederea construirii unei acţiuni comune. Ea va contribui la securizarea traficului maritim la Golful Persic şi la a avea o apreciere a situaţiei în mod autonom", comentează ministrul în acest interviu acordat cotidianului regional L'Est Républicain.

,,Discuţiile sunt în curs. Avem toate mijloacele la faţa locului. Nu este vorba despre o consolidare, ci de a ne coordona mijloacele şi a ne împărtăşi informaţiile", subliniază ministrul francez, precizând, astfel, anunţuri făcute marţi de către ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, care a evocat discuţii între europeni în vederea lansării "unei misiuni de urmărire şi observare a securităţii maritime la Golful" Persic.

,,Acţionăm să ne organizăm noi între noi, europenii, însă un lucru este sigur, comportamentul nostru are un singur obiectiv, şi anume scăderea tensiunilor actuale şi apărarea intereselor noastre", a precizat Parly.

,,Noi nu vrem să contribuim la o forţă care ar putea fi percepută ca agravând tensiunile", a insistat ea, deoarece europenii încă speră în continuare să salveze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy