Tensiuni în creștere în Mediterană: Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului începând de duminică, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara, pe fondul tensiunii continue cu Grecia în legătură cu disputa pe tema gazului în Mediterana de Est şi al unor eforturi internaţionale de mediere, relatează dpa.

Exerciţiul, numit "Mediterranean Storm" (Furtună mediteraneană), va avea loc până joi şi va fi desfăşurat potrivit Ankarei împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de "Republica Turcă a Ciprului de Nord", entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.

Potrivit Ministerului Apărării turc, exerciţiul anual are ca scop "îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii" între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.

Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă,
potrivit unui comunicat.

Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi.

Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.

Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.

NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel