Teheranul anunță că își va schimba doctrina nucleară dacă Israelul amenință existența Iranului

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: flickr / Photo RNW.org
Foto: flickr / Photo RNW.org

Kamal Kharrazi, un consilier al liderului iranian, a declarat că Teheranul va fi forțat să-și schimbe doctrina nucleară dacă Israelul i-ar amenința existența, stârnind îngrijorări cu privire la o armă nucleară iraniană. 

Kharrazi, citat (09.05) de agenția de știri a studenților iranieni(SNN), a precizat: "Nu am luat încă o decizie de a face o bombă nucleară, dar dacă existența Iranului va fi amenințată, nu va mai fi de ales decât să ne schimbăm doctrina militară", sugerând că deja Teheranul are capacitatea de a produce astfel de arme.

Liderul iranian Ali Khamenei a interzis fabricarea de arme nucleare într-o fatwa la începutul mileniului și și-a reafirmat poziția în 2019 spunând: "Fabricarea și depozitarea bombelor nucleare este greșită și utilizarea lor este interzisă... Deși avem tehnologie nucleară, Iranul s-a abținut complet să facă acest lucru".

Dar ministrul iranian de informații la acea vreme a spus în 2021 că presiunea occidentală ar putea împinge Teheranul să caute să dețină arme nucleare. Kharrazi a spus: "Dacă Israelul lansează un atac asupra instalațiilor noastre nucleare, disuasiunea noastră se va modifica".

În aprilie, tensiunea dintre Iran și Israel a atins apogeul, când Teheranul a tras aproximativ 300 de rachete și drone spre statul evreu, ca răspuns la un presupus atac lansat de israelieni asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel