Tancurile de producție germană Leopard 2 „intră” în Ucraina. Polonia livrează primele 14 tancuri care vor ajunge pe front

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc de luptă de producție germană Leopard 2, aflat în dotarea Poloniei. Foto: Wikimedia Commons
Tanc de luptă de producție germană Leopard 2, aflat în dotarea Poloniei. Foto: Wikimedia Commons

Polonia trimite vineri tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, primele dintre cele 14 vehicule promise de guvern, a informat Bloomberg News, publicația americană fiind citată de Rador. 

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, va anunţa livrarea în timpul călătoriei sale la Kiev, notează Bloomberg, citând un oficial familiarizat cu chestiunea.

Morawiecki a mers vineri la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

 

Președintele Andrzej Duda anunțase că primele tancuri Leopard 2 poloneze vor ajunge în Ucraina într-o lună sau două

 

2. Soldat pol... (militari_ucraineni_pregatire_operare_tanc_leopard_polonia-02_64037800.jpg)

Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

Președintele polonez a declarat la mijlocul acestei luni că Polonia intenţionează să trimită Ucrainei inclusiv 60 de tancuri PT-91 (o versiune poloneză îmbunătăţită a T-72), precum și tancuri Leopard.

"Cred că această perioadă (una sau două luni - n.r.) este absolut realistă, având în vedere durata cursului de pregătire privind întreţinerea integrată a tancurilor Leopard, pe care militarii ucraineni îl urmează acum în sud-vestul Poloniei", a afirmat Duda, la vremea respectivă.

Astfel, potrivit liderului polonez, militarii ucraineni se antrenează deja în Polonia.

Amintim că, așa cum semnala și DefenseRomania recent, în ultimele săptămâni au fost promise zeci de tancuri pentru Ucraina, dar perioada de livrare a acestora rămâne o mare necunoscută. Varșovia a acuzat direct Germania de întârzierea trimiterii pieselor de schimb pentru tancurile Lepard, ceea ce a întârzie livrarea.

Forțele Armate ale Ucrainei speră că ''leoparzii germani'' vor ajunge cât mai curând posibil pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, "eterna problemă" cu care statele occidentale se confruntă atunci când vorbim despre transferul unor echipamente militare apare şi în cazul tancurilor Leopard - lipsa pieselor de schimb şi asigurarea unui lanţ logistic pentru acestea.

 

Polonia și Ucraina pun bazele unei alianțe puternice și după război

 

Acest lucru a fost declarat de către preşedintele polonez, Andrzej Duda, care speră într-o alianţă militară între ţara sa şi Ucraina - potrivit interviului acordat agenţiei de presă Ukrinform.

"Nu numai că văd o astfel de oportunitate, ci sper (la o alianţă militară Ucraina-Polonia - n.r.). Ceea ce se întâmplă acum, această prietenie, care a înflorit atât de frumos între ţările şi popoarele noastre, va deveni o prietenie pentru secole" - a afirmat preşedintele polonez. Totodată, Duda a adăugat că se aşteaptă ca, după victoria asupra Rusiei, Ucraina să devină parte a Alianţei Nord-Atlantice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel