Polonia anunță că tancurile Leopard 2 ajung pe front într-o lună și oferă din nou MiG-29. Ucraina și Polonia pun bazele unei alianțe majore după război

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Polonia plănuieşte să transfere tancuri de tip Leopard 2 în Ucraina "într-o lună sau două", potrivit preşedintelui Andrzej Duda. 

Liderul polonez a explicat, într-un interviu pentru Ukrinform, citat de Rador, că, în perioada menţionată, intenţionează să trimită Ucrainei inclusiv 60 de tancuri PT-91 (o versiune poloneză îmbunătăţită a T-72). "Cred că această perioadă (una sau două luni - n.r.) este absolut realistă, având în vedere durata cursului de pregătire privind întreţinerea integrată a tancurilor Leopard, pe care militarii ucraineni îl urmează acum în sud-vestul Poloniei", a afirmat Duda.

Astfel, potrivit liderului polonez, militarii ucraineni se antrenează deja în Polonia.

2. Soldat pol... (militari_ucraineni_pregatire_operare_tanc_leopard_polonia-02_64037800.jpg)

Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

Mai mult, Polonia a oferit din nou Ucrainei avioanele MiG-29 pe care le deține. Însă a precizat că o decizie în acest sens trebuie luată împreună cu NATO.

Așadar, Polonia este pregătită să sprijine Ucraina cu avioanele sale MiG-29, dar numai dacă se formează o coaliţie extinsă condusă de Statele Unite, a declarat, sâmbătă, premierul polonez, Mateusz Morawiecki. "Putem discuta, în acest moment, despre transferul MiG-urilor noastre în cadrul unei coaliţii extinse şi suntem pregătiţi pentru asta... Polonia poate doar să fie parte dintr-o coaliţie mult mai mare, o coaliţie cu Statele Unite ca lider", a subliniat premierul.

Amintim că la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, primul stat care s-a oferit să ofere avioane Ucrianei a fost Polonia. Varșovia nu a vrut însă să livreze direct avioanele Ucrainei, pentru a evita orice risc ca Rusia să considere o implicare directă în conflict, oferind avioanele SUA. Afacerea nu s-a concretizat însă.

 

Polonia și Ucraina pun bazele unei alianțe puternice și după război

 

Acest lucru a fost declarat de către preşedintele polonez, Andrzej Duda, care speră într-o alianţă militară între ţara sa şi Ucraina - potrivit interviului acordat agenţiei de presă Ukrinform.

"Nu numai că văd o astfel de oportunitate, ci sper (la o alianţă militară Ucraina-Polonia - n.r.). Ceea ce se întâmplă acum, această prietenie, care a înflorit atât de frumos între ţările şi popoarele noastre, va deveni o prietenie pentru secole" - a afirmat preşedintele polonez. Totodată, Duda a adăugat că se aşteaptă ca, după victoria asupra Rusiei, Ucraina să devină parte a Alianţei Nord-Atlantice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel