Talibanii au bătut la ușa Chinei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar

China a anunţat luni că a primit o delegaţie a talibanilor, exprimându-şi speranţa că SUA vor continua negocierile cu insurgenţii afgani, în pofida deciziei preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt acestor discuţii, transmite AFP.

'China a fost întotdeauna foarte atentă la situaţia din Afganistan şi s-a angajat să promoveze procesul de pace şi reconciliere' în această ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, în briefingul de presă regulat.

Şeful politic al talibanilor, responsabil cu negocierile, 'Abdul Ghani Baradar (...) şi mai mulţi dintre asistenţii săi au venit recent în China pentru schimburi de opinii' cu privire la situaţia din Afganistan, a menţionat Geng, fără a preciza data întâlnirilor.

La 7 septembrie, spre surpriza generală, preşedintele american Donald Trump a anunţat că a pus capăt negocierilor desfăşurate de peste un an cu talibanii şi care păreau să se îndrepte spre un acord istoric după 18 ani de conflict în Afganistan.

Trump şi-a explicat decizia prin moartea unui militar american într-un atac sinucigaş al insurgenţilor la Kabul - soldat cu încă 11 victime -, cu două zile înaintea întâlnirii secrete prevăzute să aibă loc cu talibanii la Camp David.

'Sperăm că Statele Unite şi talibanii afgani vor menţine dinamica negocierilor', a mai spus purtătorul de cuvânt chinez luni.

Cu o zi în urmă, purtătorul de cuvânt al talibanilor la Doha, Suhail Shaheen, a transmis pe Twitter că o delegaţie de nouă persoane s-a deplasat la Beijing într-o vizită oficială, fiind primită duminică de emisarul special pentru Afganistan, Deng Xijun.

China, care împarte cu Afganistan o frontieră de 76 km în extremitatea sa nord-vestică, este interesată de resursele minerale ale ţării vecine şi este îngrijorată de vidul de securitate ce s-ar putea crea după plecarea ultimelor unităţi combatante americane. 

Vezi și: Washingtonul suspendă ajutoarele pentru guvernul afgan și îl acuză de indulgenţă excesivă în lupta împotriva corupţiei 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel