Washingtonul suspendă ajutoarele pentru guvernul afgan și îl acuză de indulgenţă excesivă în lupta împotriva corupţiei

Eduard Pascu |
Data publicării:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

SUA au acuzat joi guvernul afgan de indulgenţă excesivă şi ineficienţă în lupta împotriva corupţiei şi au anunţat o retragere a peste 160 milioane de dolari dintr-un ajutor direct pentru Kabul, demersul intervenind cu mai puţin de zece zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Afganistan, informează AFP.

Este o adevărată lovitură pentru preşedintele Ashraf Ghani, candidat la propria succesiune în 28 septembrie, care s-a arătat foarte critic faţă de acordul de pace negociat între Washington şi talibani, înainte ca Donald Trump să pună capăt negocierilor.

'Dorim ca fondurile de asistenţă pe care le furnizăm Afganistanului să servească intereselor tuturor cetăţenilor afgani', a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo într-un comunicat. 'Liderii afgani care nu îndeplinesc aceste criterii' în lupta împotriva corupţiei 'trebuie să dea socoteală', a insistat el.

'Din cauza actelor identificate ca administrare defectuoasă din partea guvernului afgan în materie financiară şi combatere a corupţiei, guvernul american retrage circa 160 milioane de dolari destinaţi unui proiect major de infrastructură energetică', adaugă Pompeo, precizând totodată că lucrările vor merge totuşi înainte, dar că finanţarea proiectului nu va mai trece prin autorităţile de la Kabul. El a denunţat 'incapacitatea guvernului afgan de a utiliza într-o manieră transparentă banul public american'.

În plus, Mike Pompeo a anunţat suspendarea unui ajutor suplimentar de 60 milioane de dolari din cauza 'lipsei de transparenţă în jurul deciziilor' autorităţii naţionale afgane responsabile de centralizarea achiziţiilor publice.

'Comisia de evaluare şi de supervizare a guvernului afgan este incapabilă să fie un partener în efortul internaţional de a construi un viitor mai bun pentru afgani. Vom suspenda finanţarea acestei entităţi la sfârşitul acestui an', a adăugat Mike Pompeo în acelaşi comunicat.

Vezi și: Un nou atentat în Afganistan. O bombă a explodat în apropierea unui spital din orașul Qalat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel