Taiwanul reclamă că 18 bombardiere chineze cu capacitate nucleară au pătruns în zona de apărare aeriană

Avioane chineze J-10, în formație. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Avioane chineze J-10, în formație. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Optsprezece bombardiere chineze cu capacitate nucleară au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat marţi guvernul de la Taipei, o incursiune record pe fondul tensiunilor crescute cu Beijingul, arată Agerpres.

Douăzeci şi unu de avioane au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului în ultimele 24 de ore, dintre care 18 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, a declarat marţi dimineaţă Ministerul Apărării taiwanez, citat de AFP.

ADIZ a Taiwanului este mai mare decât spaţiul aerian al insulei. Ea include o parte din cel al Chinei şi chiar o porţiune din continent.

China a mărit considerabil numărul incursiunilor în sud-vestul zonei de acces restrâns a Taiwanului în ultimii doi ani, dar aceasta este de departe cea mai mare incursiune a bombardierelor H-6 de când Taipeiul a început să publice date zilnice despre ele în septembrie 2020, potrivit unei baza de date AFP.

Săptămâna trecută, China a impus noi interdicţii de import pentru alimente, băuturi, alcool şi produse din peşte din Taiwan.

Prim-ministrul taiwanez Su Tseng-chang a acuzat China că încalcă regulile comerciale internaţionale şi că dă dovadă de "discriminare" faţă de insulă.

H-6 este principalul bombardier cu rază lungă de acţiune al Chinei şi poate transporta focoase nucleare.

Este rar ca China să trimită mai mult de cinci bombardiere H-6 într-o zi, dar incursiunile au crescut dramatic în ultimele săptămâni.

Luna trecută, 21 dintre aceste bombardiere au survolat ADIZ a Taiwanului, iar numărul actual pentru decembrie este de 23.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula parte a teritoriului său pe care îl va recuceri într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar, notează AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel