Taiwanul a deschis foc de avertisment asupra unei drone a Chinei. Incidentul indică nivelul uriaș al tensiunilor

Darius Muresan |
Data publicării:

Sistemele de apărare ale Taiwanului au deschis focul asupra unei drone aparținând Armatei poulare de Eliberare a Poporului a Chinei.

Incidentul este relatat de Reuters, care citează un purtător de cuvânt al Taiwanului. Agenția internațională remarcă faptul că e prima lungul șir de incidente dintre Taiwan și China când situația escaladează în asemenea mod încât una din părți deschide focul.

Se pare că Armata Taiwanului a deschis foc de avertisment asupra UAV-ului chinez care a survolat o mică insuliță aflată sub controlul Taiwanului în apropiere de coasta chineză. 

Nu se precizează despre ce tip de UAV ar fi vorba și nici ce sistem din apărarea antiaeriană a Taiwanului a deschis focul.

Situația din Indo-Pacific e extrem de tensionată ca urmare a vizitei efectuate la începutul acestei luni de Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților și al treilea om în statul american, în Taiwan.

Ca urmare a cestei vizite Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună.

Exercițiile au fost prelungite timp de mai multe luni în timp ce Armata chineză a încercuit într-o demonstrație de forță insula.

Americanii au răspuns în aceste zile când distrugătoarele cu rachete ghidate USS Antietam și USS Chancellorsville au traversat Strâmtoarea Taiwanului.

SUA au dat asigurări Chinei că nu renunță la respectarea principiului „unei singure Chine”, dar și-au exprimat sprijinul pentru susținerea drumului democratic al Taiwanului.

CITEȘTE ȘI: China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă

 

Problema Taiwanului

 

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

Ca urmare a politicii SUA de contracarare a URSS în timpul Războiului Rece, SUA au acceptat ca Republica Populară Chineză să ia locul Taiwanului în Consiliul de Securitate al ONU. Încă de atunci, de la finalul anilor 1970, Occidentul dă asigurări că respectă „principiul unei singure Chine”, dar rămâne angajat în susținerea Taiwanului.

CITEȘTE ȘI: Într-o demonstrație nocturnă rară Taiwanul a prezentat un F-16 Block 70 Viper înarmat, în contextul amenințărilor Chinei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel