Într-o demonstrație nocturnă rară Taiwanul a prezentat un F-16 Block 70 Viper înarmat, în contextul amenințărilor Chinei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper al Taiwanului
F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper al Taiwanului

Taiwanul şi-a prezentat âcel mai avansat avion de luptă, F-16 Fighting Falcon Block 70 cunoscut și sub denumirea de Viper. Avionul a fost prezentat echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează presa internațională.

Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună, în legătură cu vizita în insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, urmată două săptămâni mai târziu de cea a unei delegaţii a Congresului.

Taiwanul a efectuat propriile manevre pentru a simula apărarea împotriva unei invazii a Chinei, amitnește Agerpres, care citează France Press. Miercuri, un avion de luptă F-16 Fighting Falcon Block 70 - cea mai modernă versiune a  F-16 - a fost încărcată cu o rachetă antinavă de fabricaţie americană, ca parte a unui exerciţiu de "pregătire pentru luptă" la o bază aeriană din comitatul Hualien, în estul teritoriului.

Şase F-16 Viper, inclusiv două înarmate cu rachete, au decolat ulterior pentru misiuni de recunoaştere şi antrenament nocturne, potrivit forţelor aeriene taiwaneze.

"În faţa ameninţării exerciţiilor militare recente ale forţelor comuniste chineze, am rămas vigilenţi, în timp ce stabilim conceptul de 'câmpuri de luptă oriunde şi antrenament în orice moment' (...) pentru a asigura securitatea naţională", au explicat forţele aeriene într-un comunicat.

Insula şi-a modernizat flota de luptă învechită în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari privind o acţiune militară a Chinei şi presiunii continue exercitate de incursiunile chineze tot mai frecvente în zona sa de identificare a apărării aeriene (Adiz).

 

Taiwanul va dispune de un număr impresionant de avioane F-16 Block 70 Viper



În noiembrie, o primă escadrilă de F-16V a fost desfăşurată de forţele aeriene taiwaneze.

Acordul de livrare a unor astfel de aparate a fost susţinut de guvernul preşedintelui american de atunci, Donald Trump, şi succesorul său, Joe Biden, a menţinut un sprijin similar pentru Taipei.

Taiwanul cheltuie peste 3 miliarde de dolari pentru modernizarea celor 141 de F-16 la versiunea Viper.

În 2021 Taiwanul a introdus în serviciu 64 de aparate F-16 Viper. Sunt primele din cele 141 avioane taiwaneze F-16A/B care vor fi modernizate în F-16V până în 2023, în cadrul proiectului.

De asemenea, Taiwan va achiziţiona 66 de aparate F-16V noi din SUA până în 2026.

F-16 Fighting Falcon Block 70 în versiunea Viper dispune de elemente de generația a V-a.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel