Summitul NATO: Polonia doreşte o prezenţă permanentă a trupelor americane în țară

Cristian Soare |
Data publicării:
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak

Este de așteptat ca Polonia să utilizeze reuniunea de la Bruxelles pentru a impune o mai mare prezență în Europa de Est. De asemenea, Varșovia face lobby pentru ceea ce consideră a fi un garant-cheie al stabilității: o prezență permanentă a trupelor americane pe teritoriul ţarii.

NATO dezbate în prezent planurile de extindere a forțelor sale de desfășurare rapidă , însă aceasta nu reprezintă o garanție reală pentru Varșovia, potrivit dw.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a salutat noua inițiativă NATO "4 x 30", care dorește să avanseze în mod semnificativ pregătirea trupelor până în 2020, dar vede acest aspect doar ca pe un "potențial militar real" din partea SUA și nu între toţi partenerii europeni ai NATO.

"Ne străduim pentru o prezență permanentă a trupelor americane", a spus Blaszczak, argumentând că acest lucru este important pentru Polonia și poporul polonez. Mii de soldați americani au fost staționați în Polonia începând cu anul 2017, în cadrul inițiativei NATO "Enhanced Forward Presence".

Aceste trupe se rotesc la fiecare ­şase-nouă luni, iar numărul lor nu sunt stabilite. În ceea ce privește guvernul polonez, numai bazele militare permanente sunt considerate a fi egale cu securitatea.

Un acord de miliarde de dolari

Și Varșovia este pregătită să plătească. Un document intitulat "Propunerea pentru o prezență permanentă a SUA în Polonia" a apărut în presă în mai, guvernul polonez solicitând desfășurarea permanentă a unei divizii blindate americane în Polonia. Guvernul polonez va oferi o finanțare semnificativă acestei acțiuni, de aproximativ 1,5 miliarde dolari până la 2 miliarde de dolari (1,3 miliarde euro până la 1,7 miliarde de euro), "întrucât este important să împărțim povara cheltuielilor din domeniul apărării", se arată în document.

Ministerul polonez al Apărării a confirmat documentul, care nu a fost secret, ci trimis la diferite instituții și think-tank-uri, ca fiind real. Guvernul susține că se simte amenințat de Rusia, iar Comitetul de Apărare al Senatului SUA a sugerat Pentagonului să evalueze propunerea poloneză.

Prezenţa militară permanentă, un obiectiv dorit de toţi polonezii

Indiferent de convingerile lor politice, majoritatea polonezilor - și nu doar susţinătorii guvernului național-conservator PiS (Partidul Drept și Justiție) - sunt pentru o prezenţă militară permanentă. Potrivit unui recent sondaj de opinie al Institutului CBOS, 67% dintre polonezi sunt în favoarea staționării soldaților americani în mod permanent pe teritoriul ţarii lor.

Actul fondator NATO – Rusia din 1997 (prin care erau asigurate relații mutual de cooperare și securitate și se creează un nou forum pentru continuarea dezvoltării: Consiliul permanent reunit NATO-Rusia (PJC). PJC a fost principala instanța pentru consultări NATO-Rusia) interzice staționarea trupei permanent pe flancul estic al alianței, însă Varșovia nu o consideră acest aspect o problemă.

De asemenea, actul obligă Rusia să limiteze desfășurarea trupelor în Europa. Experții polonezi susțin că Rusia a încălcat respectivul act cu patru ani în urmă, când a anexat Crimeea (2014).

Politica NATO este bună pentru securitatea poloneză

Direcția în care se îndreaptă NATO este foarte bună pentru securitatea Poloniei, declara ministrul apărării Mariusz Błaszczak miercuri dimineață înainte de a pleca la summit NATO de la Bruxelles, potrivit polandinenglish.info

Liderii statelor membre NATO vor discuta modalități de creștere a capacităților de apărare ale Alianței, a declarat ministrul Błaszczak.

"Aceste chestiuni au fost discutate în iunie la un summit al miniștrilor apărării din NATO", a spus ministrul.

"Cred că estedirecție foarte bună, că inițiativele care vor fi prezentate liderilor țărilor sunt foarte valoroase pentru securitatea Poloniei".

În acest context, ministrul polonez al apărării a menționat o inițiativă prin care forțele terestre, aeriene și navale ar fi gata să răspundă într-o situație de criză în termen de 30 de zile.

Polonia se pregătește să participe activ la această inițiativă

O altă inițiativă se referă la înființarea a două sedii strategice, una pentru gestionarea transporturilor, iar cealaltă pentru a soluţiona problemele legate de logistică.

Polonia a pregătit o agendă de întâlniri bilaterale pentru summit, inclusiv cu aliatul său cheie, SUA, a mai declarat ministrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel