Rusia a aşteptat sfârşitul summitului NATO pentru a recurge la propagandă. MAE rus: Alianţa nu poate exista fără un 'mare duşman'

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

La o zi după ce summit-ul NATO s-a încheiat şi cu o zi înainte ca Joe Biden să se întâlnească cu Vladimir Putin la Geneva, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Aleksandr Gruşko a ţinut să facă apel la o naraţiune propagandistică, susţinând că recentul summit de la Bruxelles a demonstrat că alianţa nu poate exista fără un 'mare duşman'.

Cu alte cuvinte, Gruşko a reluat o veche naraţiune pe care propaganda de la Kremlin o tot rostogoleşte în ultimii ani, că NATO nu ar trebui să mai existe, deoarece alianţa militară a Pactului de la Varșovia s-a dizolvat, iar Alianţa militară ocidentală încercă să supravieţuiască găsind în Rusia un mare duşman.

Gruşko uita că Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost mai mereu deschisă dialogului cu Moscova prin intermediul Consiliului NATO-Rusia (NRC), dar Alianţa şi-a schimba abordarea faţă de Kremlin, după ce Rusia a recurs la invazii militare şi anexare de teritorii în două state vecine – Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014.

'Summitul de la Bruxelles a dezvăluit din nou codul genetic al NATO: alianţa nu poate exista fără un 'mare duşman'. La ameninţarea rusă a fost adăugată provocarea chineză', a subliniat Gruşko, potrivit Agerpres.

Luni, la încheierea summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor NATO şi-au manifestat preocuparea faţă de Rusia, dar şi faţă de China.

Comunicatul de la finalul summitului enumeră între provocări 'influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei', asigurând că aliaţii vor 'interacţiona cu China pentru a apăra interesele de securitate ale Alianţei'.

 

NATO nu caută un conflict cu Rusia

 

Participanţii la summit au menţionat pe de altă parte că 'de mai bine de 25 de ani NATO se preocupă de construirea unui parteneriat cu Rusia, inclusiv prin intermediul Consiliului NATO-Rusia (NRC), iar în timp ce NATO îşi respectă angajamentele internaţionale, Rusia continuă să încalce valorile, principiile, încrederea şi angajamentele stipulate în documentele convenite şi care stau la baza relaţiei NATO-Rusia'.

Preşedintele american, Joe Biden, a promis luni să îi spună omologului său rus, Vladimir Putin, care sunt "liniile sale roşii", cu ocazia întâlnirii bilaterale, programată miercuri la Geneva, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia continuă activităţile sale", a declarat preşedintele american în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitului NATO, la Bruxelles.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel