Urmărește emisiunea live



Summit Trump-Kim. Mike Pompeo: ”Vom merge mai departe decât atât”

Sebastian Florea |
Data publicării:

Mike Pompeo, șeful diplomaţiei americane, îşi exprimă speranţa cu privire la viitorul summit Trump-Kim.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat sâmbătă, la începutul vizitei sale în Asia ce va fi marcată de o întrevedere cu preşedintele Coreei de Nord, că speră să accelereze organizarea unui al doilea summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi liderul american Donald Trump, informează AFP şi Reuters.

Pompeo a sosit sâmbătă la Tokyo, prima etapă a unui turneu ce-l va conduce la Phenian pentru a patra oară, în condiţiile în care un posibil acord istoric între SUA şi Coreea de Nord prinde formă. În timpul călătoriei sale din SUA spre Tokyo, Pompeo le-a declarat jurnaliştilor din avion că obiectivul său este de 'a dezvolta suficient încrederea' între inamicii istorici pentru a avansa spre pace. 'Şi vom organiza de asemenea viitorul summit!', a afirmat el.

Primul summit Trump-Kim a ajut loc în iunie, la Singapore. Cu toate acestea, Pompeo a minimizat aşteptările cu privire la o un nou progres istoric, declarând: 'Mă îndoiesc că îl vom finaliza, însă vom începe să dezvoltăm opţiunile pentru a stabili locul şi data la care preşedintele Kim îl va întâlni din nou pe preşedintele Donald Trump'. 'Poate că vom merge mai departe decât atât', a adăugat el.

Formulările diplomatice ale lui Pompeo sunt tot atât de prudente pe cât de entuziaste sunt cele ale preşedintelui Trump, care s-a declarat 'îndrăgostit' de liderul de la Phenian, după ce a anunţat un pic prea repede sfârşitul ameninţării nucleare nord-coreene. Însă pentru Mike Pompeo, miza este de anvergură: la începutul lui iulie, precedenta sa vizită a fost un eşec şi o altă deplasare a trebuit să fie anulată, la sfârşitul lui august, în faţa unui impas al negocierilor.

Discuții de culise

De atunci, Kim Jong Un a promis destructurarea unui sit balistic în prezenţa unor inspectori internaţionali şi mai ales închiderea complexului său nuclear de la Yongbyon, cu condiţia ca Washingtonul să ia 'măsuri corespondente'. Aceste prime gesturi concrete - precum şi scrisorile sale considerate 'minunate' şi 'extraordinare' de către preşedintele Trump - au permis reluarea dialogului.

Mike Pompeo, negociator-şef al SUA, refuză să comenteze diferitele opţiuni aflate pe masă şi asigură că discuţiile avansează în culise. Şeful diplomaţiei americane îşi începe vizita la Tokyo prin convorbiri cu premierul Shinzo Abe şi cu ministrul afacerilor externe Taro Kono. Japonia este în mod tradiţional adepta unei linii dure împotriva Coreei de Nord. După Tokyo, Pompeo se va deplasa la Phenian înainte de a merge în Coreea de Sud, al cărei preşedinte Moon Jae-in a fost emisar între cele două părţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel