Suedia şi Finlanda au fost invitate să adere la NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.

"Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare", au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună, potrivit Agerpres.

Vestea vine la aproape 24 de ore după ce Turcia a renunțat la veto și a anunţat că va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Agerpres, care citează Reuters.

"Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură", se subliniază în declaraţie, care menţionează că Alianţa a convenit şi asupra unui nou concept strategic.

Comunicatul a descris Rusia drept "cea mai semnificativă şi directă ameninţare pentru aliaţi", o reacţie la relaţia deteriorată masiv cu Rusia după invazia din Ucraina.

Alianţa s-a angajat să continue să ajute Kievul şi a fost de acord cu un pachet de sprijin menit să modernizeze sectorul de apărare al ţării.

În acelaşi timp, NATO a decis să consolideze semnificativ propria apărare şi descurajare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel