Suedia se teme de un atac împotriva ei, dar spune că e pregătită să se apere. Suedezii nu fac parte din NATO

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia -  Forsvarsmakten.se
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia - Forsvarsmakten.se

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat vineri că nu poate fi exclus un atac armat asupra ţării sale, relatează Agerpres, care citează DPA.

El a afirmat pentru Deutsche Welle că vrea să transmită clar faptul că Suedia este pregătită să se apere.

"Suedia este pregătită să îşi apere suveranitatea şi integritatea, alături de alte ţări cu care cooperăm de mulţi ani", a subliniat Hultqvist.

În ultimele săptămâni, Suedia şi-a sporit prezenţa în Gotland, cea mai mare insulă a sa din Marea Baltică, date fiind activităţile Rusiei în zonă şi în contextul amplificării tensiunilor din jurul Ucrainei.

Potrivit unor oficiali suedezi, nu a fost crescut nivelul de alertă, dar este totuşi analizată o redistribuire a resurselor.

Armata a publicat joi fotografii cu trupe şi echipamente suplimentare.

Hultqvist i-a vizitat miercuri pe militarii din Gotland. El a subliniat că operaţiunea, o demonstraţie a suveranităţii Suediei, va fi finalizată peste o săptămână.

"Trebuie să rămânem tenace"



Hultqvist a declarat recent că securitatea europeană în întregul ei este "provocată şi ameninţată de acţiunile inacceptabile ale Rusiei".

În urmă cu câteva zile, nave de aterizare ruseşti au fost observate în Marea Baltică. Un număr total de şase nave au fost văzute în zonă, mai multe decât în mod obişnuit, conform agenţiei de ştiri TT.

Ele au părăsit de atunci Marea Baltică, dar trei s-au oprit la mijlocul săptămânii în zona maritimă Kattegat, din cauza unor condiţii meteo nefavorabile.

La fel ca Finlanda vecină, Suedia nu este membră a NATO, dar ambele ţări sunt parteneri apropiaţi ai Alianţei Nord-Atlantice. În Finlanda, chestiunea aderării la NATO este dezbătută cu regularitate.

Între timp, un mare avion cargo rusesc a făcut un ocol extins prin spaţiul aerian finlandez weekendul trecut, conform postului finlandez de radio Yle.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să se întâlnească luni cu ministrul de externe suedez Ann Linde şi ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel