Suedia se declară dispusă să ofere rachete anti-navă Ucrainei. Pe masă sunt două opţiuni: RBS-17 şi RBS-25

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă antinavă suedeză RBS-17 Hellfire. Sursa foto: Defense Express.
Rachetă antinavă suedeză RBS-17 Hellfire. Sursa foto: Defense Express.

Guvernul suedez a anunţat astăzi că a decis să ofere Ucrainei al patrulea pachet de ajutor militar. Acest pachet include furnizarea de mitraliere de 12 mm, arme antitanc și, cel mai important, rachete antinavă, al căror tip nu este menționat.

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a scris în urmă cu câteva ore pe Twitter că Suedia va trimite rachete anti-navă, arme antitanc și mitraliere de 12,7 mm, inclusiv muniție, către Ucraina. 

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express au scris despre noul pachet de ajutor militar pe care Suedia vrea să-l ofere Ucrainei.

Potrivit acestora, în ceea ce privește armele antitanc, este destul de probabil ca armata ucraineană să primească un nou lot de lansatoarele de grenade/rachete antitanc Carl Gustaf și NLAW, care și-au demonstrat deja eficiența pe câmpul de luptă.

În ceea ce privește tipul de rachete anti-navă pe care Suedia le poate oferi Ucrainei, există o anumită neclaritate, deoarece Marina Suedeză are la dispoziție două tipuri de sisteme de apărare a zonelor costier şi anume RBS-17 şi  RBS-15.

Primule este sistemul RBS-17 Hellfire cu rază scurtă de acțiune care poate trage cu rachete AGM-114 Hellfire - adaptate pentru a trage în ținte navale. Raza de acţiune a unei astfel de rachete este de 8 kilometri.

Un astfel de sistem ar putea fi util Marinei Ucrainene, de exemplu, pentru a distruge navele mici de desant de tip Raptor, precizează Defense Express. Dar, Marina Suedeză are doar opt lansatoare pentru sistemul Rell-17 Hellfire şi nu exista informaţii ca Suedia ar vrea să renunţe la acestea.

Analiştii militari ucraineni ai Defense Express susţin că marinei ucrainene i-ar fi de mare ajutor cel de-al doilea sisteme de rachete anti-navă al Suediei, RBS-15. Potrivit acestora, sisteme de rachete antinava RBS-15 ar ajuta Ucraina să-şi deblocheze porturile de la Marea Neagră.

La începutul lunii februarie 2022, armata suedeză a scos din depozite mai multe RBS-15 pentru a proteja zona de coastă a Suediei de navele Flotei Baltice a Marinei Ruse. De asemenea, Suedia și-a modernizat în 2016 lansatoarele RBS-15, de pe care pot lansa rachete anti-navă RKS-15 Mk 4, cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Pentru comparație - racheta anti-navă Harpoon în versiunea cu lansare de la sol are o rază de acțiune de până la 125 de kilometri. Cu alte cuvinte, dacă Suedia decide să ofere Ucrainei o versiune actualizată a sistemului RBS-15, Marina ucraineana ar dispune de rachete anti-navă cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, ceea ce îi va permite să lovească mai uşor navele Flotei ruse de la Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel