Suedia este aproape de a furniza avioane de luptă Gripen către Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul suedez pregătește cu prudență terenul pentru un potențial transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina, precizează publicația Politico. În articol se spune că decizia Norvegiei, Danemarcei, Belgiei și Olandei de a transfera avioane de luptă F-16 către Kiev a făcut ca furnizarea de avioane Gripen Ucrainei să devină un subiect mai intens discutat de către autorităţile suedeze.

Suedia are în vedere trimiterea de avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen în Ucraina pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și proteja mai bine spațiul aerian. Aceste avioane au capabilități de care Ucraina are nevoie urgentă. Cu toate acestea, Stockholmul a declarat anterior că va lua în considerare trimiterea avioanelor Gripen în Ucraina doar după ce Suedia va deveni stat membru NATO cu drepturi depline, indicând un aspect condiționat al potențialului lor ajutor.

Se speculează că ar putea dura până la un an până când avioanele vor ajunge în Ucraina, deoarece piloții și tehnicienii vor avea nevoie de instruire.

Avioanele Gripen ar putea ajuta semnificativ Kievul să-și controleze spațiul aerian, deoarece sunt considerate relativ ieftine și ușor de întreținut. Gripen poate opera de pe piste mai scurte și mai înguste, inclusiv de pe piste improvizate pe porțiuni drepte de autostradă.

Acest lucru reduce riscul ca avioanele să fie concentrate toate într-o bază și să fie distruse în urma unui atac inamic. În plus, avioanele Gripen dispun de sisteme speciale de război electronic pentru a contracara avioanele de luptă rusești, sistemele radar şi lansatoarele de rachete sol-aer.

Anterior, guvernul suedez a anunțat alocarea celui de-al 14-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina și a vorbit despre pregătirea unei decizii privind posibilul transfer de avioane de luptă Gripen.

Ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a declarat că Forțele Armate Suedeze și Agenția Suedeză de Armament au fost instruite să studieze posibilitatea de a transfera sau exporta avioane de luptă Gripen către Ucraina, potrivit Politico.

"Guvernul a decis să instruiască... să evalueze condițiile în care Suedia poate contribui cu avioane de luptă. Putem face acest lucru prin extinderea participării noastre la coaliția F-16 sau prin donarea sau exportul avioanelor Gripen", a declarat Jonsson.

Se așteaptă ca evaluarea autorităţilor suedeze să fie gata până la 6 noiembrie. Suedia este membră a unei ''coaliții aviatice'' care urmăreşte furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Anterior, piloții ucraineni și personalul de la sol au avut ocazia să testeze aeronave Gripen în Suedia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel