Suedezii pun o nouă condiţie pentru a transfera avioane Gripen către Ucraina: Când vom deveni stat membru NATO cu drepturi depline

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul unei ședințe a guvernului de la Stockholm, din 6 octombrie 2023, ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, a declarat că țara să oferă Ucrainei un nou pachet de asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de coroane suedeze, adică aproximativ peste 140 de milioane de euro. Pachetul include un anumit număr de obuze de 155 mm, piese de schimb pentru vehiculele de luptă ale infanteriei CV90, dar şi mai multe sisteme de comunicații. Cu toate acestea, noul pachet de sprijin militar nu conţine şi avioanele Gripen, promise de Stockholm şi mult aşteptate la Kiev.

Se menționează că acesta este cel de-al 14-lea pachet de ajutor militar pe care Suedia l-a oferit Ucrainei de la începutul invaziei rusești la scară largă.

De asemenea, transferul acestor echipamente ar trebui să fie văzut că o continuarea "angajamentului pe termen lung al Suediei de a sprijini Ucraina", se precizează im ziarul suedez Aftonbladet.

În timpul şedinţei guvernamentale, ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a menționat, de asemenea, că, în noiembrie 2023, Stockholm intenționează să anunțe decizia să privind posibilitatea de a transfera în Ucraina aeronave JAS 39 Gripen, fie din partea Forțelor Aeriene Suedeze, fie pentru export în cadrul unui contract separat. 

 

Suedia condiționează trimiterea de avioane în Ucraina de aderarea sa la NATO

 

Cu toate acestea, în acest moment, ministrul suedez al apărării a declarat că țara sa este pregătită să furnizeze avioane Gripen doar dacă Suedia va deveni stat membru NATO, ceea ce a devenit un lucru incert, având în vedere poziția adoptată de Turcia și Ungaria. 

În același timp, Paul Johnson a făcut referire la o altă opțiune interesantă, care ar putea fi legată de participarea Suediei la "coaliții aviatica" și de sprijinirea Ucrainei cu aeronave moderne. Se pare că Suedia ia în considerare posibilitatea de a ajuta la pregătirea piloților ucraineni pe F-16.

Suedia ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, după cum au anunţat în septembrie 2023 diverse surse media, inclusiv Reuters și EuroNews. Acest lucru sugerează că Suedia are în vedere furnizarea de sprijin militar Ucrainei, posibil implicând avioane de vânătoare Gripen.

Avionul de vânătoare Gripen, produs de Saab, este cunoscut pentru versatilitatea și capacitățile sale de luptă, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru o potențială asistență militară pentru Ucraina. Anterior, în luna septembrie a acestui an, Suedia a anunțat 16-18 avioane Gripen pentru Ucraina și a precizat că revine cu un răspuns în cel mai scurt timp

Guvernul suedez studiază posibilul transfer de avioane de vânătoare Gripen către Ucraina, indicând că acesta este un subiect care face obiectul unei analize amănunţite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel