Suedia donează Ucrainei obuziere și grenade. Deși s-a vorbit de regresul solidarității, Europa demonstrează contrariul

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier suedez autopropulsat Archer, montat pe un camion MAN 8x8. Sursă foto: Bae Systems
Obuzier suedez autopropulsat Archer, montat pe un camion MAN 8x8. Sursă foto: Bae Systems

Deși există unele voci potrivit cărora angajamentul european pentru sprijinirea Ucrainei este în regres, acțiunile unor state europene vin să contrazică în mod evident o astfel de ipoteză. 

Astfel, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat pe 29 august că Suedia va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare pentru ca Kievul să continue să se apere împotriva invaziei ruse.

Noul pachet de ajutoare militare va fi în valoare de 46,75 milioane de dolari (500 de milioane de coroane).

Andersson, după întâlnirea cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat reporterilor că guvernul său va oferi un ajutor de un miliard de coroane, constând din asistență militară și civilă pentru Ucraina.

Premierul suedez nu a oferit detalii despre pachetul militar, dar a spus că va fi similar cu ajutorul anterior, care a constat în arme antitanc, echipamente de protecție pentru militari și echipamente de deminare. "Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât războiul va continua", a precizat Andersson.

 

Ucraina anunță în schimb că va primi obuziere și grenade de la suedezi

 

La rândul său, Kuleba a confirmat că Suedia va furniza țării sale arme precum obuziere și grenade. "Cât timp războiul va continua, vom cere mai multe arme. Fiecare euro, fiecare glonț, fiecare grenadă este importantă", a declarat șeful diplomației de la Kiev.

Partea de ajutor civil include și achiziționarea de grâu ucrainean, care va fi apoi trimis în țările care se confruntă cu o penurie de alimente. Această implicare, potrivit Suediei, are rolul de a sprijini economia ucraineană.

Reamintim că, recent, Slovacia a oferit Ucrainei ultimele sale MiG-29, rămânând practic fără niciun avion de vânătoare, până în 2024 când urmează să primească prima escadrilă de 14 avioane F-16 Block 70 noi. De asemenea, această țară a cedat Ucrainei și singurul său sistem de apărare antiaeriană S-300 pe care îl mai deținea.

CITEȘTE ȘI: Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr împotriva unor HIMARS de lemn folosite drept ținte false

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel