Slovacia și-a luat rămas bun de la MiG-29AS (Video). Avioanele urmează să ajungă la Forţele Aeriene Ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 slovac. Foto: Ministerul Apărării din Bratislava
MiG-29 slovac. Foto: Ministerul Apărării din Bratislava

Forțele Aeriene Ucrainene vor primi în curând avioanele de luptă MiG-29 din Slovacia, după ce anterior au apărut informaţii că Forţele Aeriene Slovace au în serviciu nouă MiG-29AS și două MiG-29UBS, care urmează să fie transferate în Ucraina.

Transferul aeronavelor ar trebui să aibă loc în viitorul apropiat, asta dacă nu a început deja fără a se fi comunicat în mod oficial acest aspect. Cert este că Forțele Aeriene Slovace au anunțat deja oficial că și-au luat adio de la MiG-29 și au publicat o serie de mesaje.

De asemenea, a fost publicat și un citat de la unul dintre piloții de vânătoare slovaci: "MiG-29 a fost, este și va rămâne pentru totdeauna în inima mea ca o mașină excepțională și un "prieten" care mi-a dat bucurie, care a fost de încredere și care m-a adus întotdeauna înapoi acasă".

 

Slovacia și-a luat rămas bun de la MiG-29AS, care vor fi trimise în Ucraina


Publicaţia ucraineană Defense Express notează că Slovacia, după ce a a renunţat la MiG-29, a rămas fără niciun avion de vânătoare, mai mult, această țară a oferit Ucrainei și singurul sau sistem de apărare aeriană S-300.

Prin urmare, în prezent, spaţiul aeriană al Slovaciei este protejat de Polonia și Cehia până când noile avioane F-16, comandate de Bratislava, vor ajunge la stadiul de pregătire operațională. Defense Express amintește că, în 2019, Slovacia a comandat 14 avioane de luptă F-16V Block 70/72 din SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, împreună cu toate serviciile și armamentul aferent, primele avioane fiind așteptate în 2023.

În același timp, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei cu avioane MiG-29AS este de mare importanță. Cert este că aceste avioane vor fi ''cele mai tinere'' avioane de vânătoare din serviciul Forțelor Aeriene Ucrainene - care nu au primit niciun avion de vânătoare nou din 1991 și doar le-a modernizat pe cele existente.

Slovacia a primit avioanele MiG-29 de la Federația Rusă în 1994-1996, ca parte a unor datorii mai vechi. Avioanele au fost livrate în cea mai modernă versiune a MiG-29S de la acea vreme. 10 ani mai târziu, la mijlocul anilor 2000, Slovacia a a modernizat avioanele MiG-29 la standardul AS.

Polonia și Cehia au semnat sâmbătă un acord pentru protejarea spațiului aerian slovac, în condițiile în care Slovacia renunță la vechile sale avioane MiG-29 de fabricație sovietică.

''Jurământul de protecție'' a spațiului aerian slovac din partea aliaților NATO va dura până când Slovacia va primi noi avioane F-16 din partea Statelor Unite, lucru care se așteaptă să se întâmple în 2024.

În cadrul acordului, Polonia și Cehia şi-au pus la dispoziţie avioanele de luptă pentru a reacționa rapid în cazul încălcării spațiului aerian al Slovaciei.

Acordul a fost semnat la o bază aeriană slovacă de miniștrii apărării Mariusz Blaszczak din Polonia, Jana Cernochova din Cehia și Jaroslav Nad din Slovacia.

Blaszczak a declarat că, în baza acordului, două avioane de vânătoare poloneze F-16 va începe să patruleze spațiul aerian al Slovaciei începând cu 1 septembrie. El a calificat acest efort drept o modalitate prin care vecinii "vor descuraja un posibil agresor". Slovacia are o graniță ucraina cu Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în februarie.

Slovacia are o flotă de 11 avioane MiG-29, iar luna trecută Nad a declarat că Slovacia ar putea lua în considerare posibilitatea de a le dona Ucrainei, în anumite condiții.

Întrebat de un reporter la o conferință de presă comună dacă avioanele ar putea ajunge în Ucraina, Nad a spus că Slovacia poartă discuții cu Ucraina și cu aliații din Uniunea Europeană despre cum ar putea ajuta cel mai bine. Dar a spus că nu poate spune încă în ce ar putea consta acest ajutor.

De la începutul invaziei rusești din 24 februarie, Ucraina și-a îndemnat aliații occidentali să îi furnizeze avioane de luptă pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel