Subvenții Boeing. UE și Airbus, victorie majoră. SUA riscă contramăsuri asupra importurilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Organizația Mondială a Comerțului se alătură UE, confirmând lipsa de acțiune a Boeing pentru a adresa problema subvențiilor ilegale, și include unele noi în decizia sa. În absența unui acord, SUA sunt expuse unor măsuri de ripostă de ordinul miliardelor.

„Airbus salută raportul Organului de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului, publicat astăzi, care confirmă că SUA nu au retras subvențiile acordate de autoritățile federale, de stat și locale companiei Boeing și nu au îndepărtat pagubele provocate companiei Airbus de către aceste subvenții”, se precizează într-un comunicat Airbus.

Organul de Apel a respins toate argumentele SUA și a ținut cont de toate punctele juridice ale UE. În plus, cea mai înaltă jurisdicție a Organizației Mondiale a Comerțului a declarat drept ilegale alte programe de subvenții federale și de stat ale SUA, stabilind chiar că în unele situații a fost vorba despre subvenții interzise prin lege, așa cum este cazul schemei Foreign Sales Corporation (FSC), ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru UE.

Raportul cere SUA și Boeing să ia noi măsuri pentru conformitate, în caz contrar UE putând să aplice contramăsuri asupra importurilor de produse americane.

Consilierul general al Airbus, John Harrison, a afirmat: "Este o victorie categorică a UE și a Airbus, care confirmă poziția noastră potrivit căreia Boeing, deși arată cu degetul spre Airbus, nu a făcut nimic pentru a respecta obligațiile impuse de Organizația Mondială a Comerțului, în pofida Airbus și a UE. Datorită acestui raport zdrobitor nu vor putea să continue să infirme faptul că au primit în mod ilegal subvenții masive de la Guvernul SUA. Cu alte cuvinte, în absența unei înțelegeri, SUA vor plăti veșnic sancțiuni anuale de miliarde pentru fiecare program de zbor Boeing, în timp ce UE se va confrunta, în cel mai rău caz, cu probleme minore”.

Acesta a adăugat : "Sperăm că aceste concluzii vor determina SUA și Boeing să reacționeze într-o manieră constructivă pentru a rezolva această dispută de durată și să ni se alăture în efortul de a instaura un mediu comercial echitabil. În absența unei abordări constructive, UE are acum un dosar legal puternic pentru a trece la contramăsuri."

„Airbus mulțumește Comisiei Europene și Guvernelor Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei pentru suportul continuu acordat pe tot parcursul acestei dispute de durată. Eforturile continue de a restabili un mediu concurențial echitabil au acum rezultate concrete”, mai precizează sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel