Submarinul rus Krasnodar, echipat cu rachete Kalibr, a tranzitat Strâmtarea Bosfor (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Submarinul modernizat, Krasnodar, din calsa Kilo (Proiect 663.3) aparinând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor spre sud.

Submarinul, unul dintre cele șase unități construite special pentru FRMN, a fost adus în Marea Neagră pe 07.08.2017. Acesta are în dotare lansatoare de torpile calibru 6.533 mm și are la bord o combinație de până la 18 torpile, rachete antinavă SS-N-27 și rachete de atac la sol Kalibr.

La fel ca submarinul „Novorossiisk" din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, „Krasnodar" este echipat cu rachete de croazieră „Kalibr", care seamănă îndeaproape rachetelor de croazieră americane Tomahawk. Potrivit experţilor ruşi, submersibilele ruseşti din Proiectul 636 „Varşaveanka" se numără printre cele mai silenţioase din lume şi ar fi superioare submarinelor NATO, fiind denumite „găuri negre", datorită capacităţilor de disimulare.

Deplasarea unui submarin prin strâmtorile turcești reprezintă un eveniment destul de rar, în principal datorită limitărilor impuse de Convenția de la Montreux. Potrivit Convenției, prin strâmtorile turcești au acces doar submarinele aparținând statelor riverane Mării Negre, iar acestea în anumite codiții.

Conform articolului 12 al Tratatului de la Montreux semnat în 1936: Puterile riverane ale Mării Negre vor avea dreptul de a-și trece prin Strâmtori, în vederea reîntoarcerii la bază, submarinele lor construite sau cumpărate în afară de această mare, dacă un aviz de punere în șantier sau de cumpărare a fost dat Turciei în timp util. Submarinele aparținând ziselor Puteri vor putea deasemeni trece prin Strâmtori pentru a fi reparate în șantiere situate în afară Mării Negre, sub condițiunea ca lămuriri respective să fie date Turciei. În ambele cazuri, submarinele vor trebui să navigheze în timpul zilei și la suprafață și să străbată Strâmtorile în mod izolat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel