Submarinul HMS Anson intră în dotarea Marii Britanii. Al cincilea submarin din clasa Astute va consolida forța martimă a britanicilor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
HMS Astute, sursă foto: Royal Navy
HMS Astute, sursă foto: Royal Navy

HMS Anson, al cincilea submarin din clasa Astute, pe care BAE Systems l-a proiectat și construit pentru Royal Navy, a părăsit șantierul naval al companiei din Barrow-in-Furness, Cumbria, și a plecat în larg pentru prima dată, a anunțat BAE Systems, pe 19 februarie.

Prima călătorie a HMS Anson va fi către Baza Navală Clyde, care este sediul Serviciului Submarin din Marea Britanie. Nava va efectua teste pe mare înainte de a se alătura HMS Astute, HMS Ambush, HMS Artful și HMS Audacious, în serviciul operativ al Royal Navy.

”HMS Anson va juca un rol vital în apărarea Marii Britanii, oferind un avantaj competitiv pentru deceniile următoare și sunt mândru să văd că va face călătoria până la baza sa permanentă de pe Clyde. Susținând zeci de mii de locuri de muncă în Regatul Unit, submarinele noastre Astute sunt un exemplu important al angajamentului nostru față de producția de apărare, continuând să stimuleze industria britanică pentru deceniile următoare”, a declarat Ben Wallace, secretarul de stat pentru apărare.

 

Despre HMS Anson și submarinele din clasa Astute

 

HMS Anson, care a fost încadrat oficial în Royal Navy în timpul unei ceremonii desfășurate anul trecut, are 97 de metri lungime și 7.400 de tone. Submarinele din clasa Astute sunt echipate cu senzori de top la nivel mondial, poartă rachete de croazieră Tomahawk Land Attack și torpile grele Spearfish și pot înconjura, în imersie, globul pământesc, producându-și oxigenul și apa potabilă.

Cu HMS Anson, BAE Systems a livrat până acum cinci submarine din clasa Astute dintr-un total de șapte comandate, ultimele două fiind într-un stadiu avansat de construcție la șantierul din Barrow.

Submarinele din clasa Astute au propulsie nucleară (SSN) și sunt destinate misiunilor de atac. Dispun de șase tuburi lans-torpilă și pot transporta până la 38 de arme grele (torpile și rachete).

Viteza maximă, în imersie, este de 56 km/h, iar sonarul bate până la o distanță de 5.500 de km, potrivit informațiilor oficiale oferite de Guvernul britanic.  Cea mai importantă sarcină a submarinelor din această categorie (SSN) este urmărirea și distrugerea submarinelor inamice dotate cu rachete nucleare.

Pe lângă clasa Astute, BAE Systems construiește și submarinele din clasa Dreadnought, care vor înlocui clasa Vanguard a Marinei Regale. Acestea sunt destinate descurajării nucleare pe care, Marea Britanie o desfășoară permanent, fiind echipate cu rachete balistice Trident pentru atac nuclear. Primele trei submarine din clasa Dreadnought, dintr-un total de patru comandate, se află deja în construcție la șantierul din Barrow-in-Furness.

BAE Systems desfășoară lucrări de proiectare și pentru următoarea generație de submarine, denumită SSN-Replacement (SSNR), care va înlocui, în cele din urmă, clasa Astute.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel