Submarinul francez de atac nuclear Emeraude şi nava de sprijin Seine au patrulat în Marea Chinei de Sud

Eduard Pascu |
Data publicării:
Submarinul francez de atac nuclear Emeraude şi nava de sprijin Seine Sursa foto: Twitter Ministerul francez al Apararii
Submarinul francez de atac nuclear Emeraude şi nava de sprijin Seine Sursa foto: Twitter Ministerul francez al Apararii

Ministrul apărării Florence Parly a anunţat luni că două nave ale marinei franceze au navigat recent în Marea Chinei de Sud, zonă maritimă revendicată de Beijing şi sursă de tensiuni multiple, informează AFP. Este vorba de submarinul de atac nuclear (SNA) Emeraude şi nava de sprijin Seine.

"Această patrulă extraordinară tocmai a finalizat o trecere prin Marea Chinei de Sud. O dovadă izbitoare a capacităţii marinei noastre naţionale de a naviga departe şi pe o perioadă îndelungată în legătură cu partenerii noştri strategici australieni, americani sau japonezi" a scris pe Twitter Florence Parly.

Această zonă a Mării Chinei de Sud, strategică pentru fluxurile comerciale maritime, face obiectul unor tensiuni multiple. China, a cărei putere maritimă militară se extinde, îşi revendică suveranitatea asupra ei, în timp ce alte puteri, în frunte cu SUA, proclamă libertatea de navigaţie, ceea ce face din această zonă o potenţială sursă de conflict între cei doi mari rivali, Beijing şi Washington.

Franţa, un aliat al SUA, în special în cadrul NATO, şi care are zone economice exclusive importante în Pacific ca urmare a teritoriilor sale de peste mări (foste colonii), consideră de câţiva ani că zona indo-pacifică şi apărarea libertăţii de navigaţie sunt prioritare.

"De ce o astfel de misiune? Pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele despre această zonă şi pentru a afirma că dreptul internaţional este singura regulă valabilă, indiferent de marea pe care navigăm", a dezvoltat ministrul francez al apărării.

În aprilie 2019, a existat un incident între navele chineze şi fregata franceză Vendemiaire, care naviga în Strâmtoarea Taiwan, o altă zonă sensibilă pentru Beijing. La acel moment, navele chineze au somat fregata franceză să părăsească zona. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel