SUA vorbesc despre retragere militară din Afganistan, "cu sau fără un acord de pace"

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Şeful Pentagonului, Mark Esper, vrea să reducă personalul militar american desfăşurat în Afganistan "cu sau fără un acord de pace" cu talibanii pentru a da astfel prioritate teatrelor de operaţiuni din regiunea indo-pacifică, precum şi concurenţei strategice cu China, transmite marţi AFP și Agerpres.

Comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul Austin Miller, "crede că poate reduce efectivele", a declarat luni presei secretarul apărării Mark Esper, în timp ce mass-media din SUA estimează că un anunţ în acest sens din partea preşedintelui Donald Trump este iminent.

Generalul Miller "crede că poate asigura" dubla misiune de a lupta împotriva grupărilor jihadiste şi de a instrui armata afgană", a adăugat Esper într-o serie de declaraţii făcute la bordul avionului care îl aducea înapoi în SUA din Belgia, unde a participat la aniversarea a 75 de ani de la bătălia din Ardeni.

"În ceea ce mă priveşte, aş dori reducerea efectivelor pentru că vreau să aduc acasă soldaţii" pentru a-i instrui pentru altceva sau pentru a-i redistribui în regiunea Asia-Pacific, a adăugat el.

 

Retragere fără un acord de pace?



"În cele din urmă, cea mai bună soluţie pentru Afganistan este un acord politic" între guvern şi talibani, a mai declarat Esper. "Dar cred că putem reduce efectivele cu sau fără acest acord politic".

Ministrul a precizat că nu a ordonat deocamdată nicio reducere a trupelor, menţionând că decizia îi aparţine preşedintelui Donald Trump, comandantul şef al forţelor armate americane.

Donald Trump a efectuat o vizită-fulger în Afganistan, prima în această ţară, cu ocazia sărbătoririi Zilei Recunoştinţei, la sfârşitul lunii noiembrie. Cu această ocazie, el a confirmat că doreşte să reducă numărul soldaţilor americani desfăşuraţi în Afganistan la 8.600, de la aproximativ 13.000 - 14.000 cât sunt în prezent. "Putem depăşi acest număr", a adăugat preşedintele Trump, fără a oferi detalii suplimentare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel