SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă: Sunt luate în considerare rachetele Harpoon şi NSM

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul. 

Ucraina nu face un secret din faptul că doreşte capabilităţi americane mai avansate dincolo de inventarul său actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme.

Lista Kievului, de exemplu, cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a alte produse agricole în lumea întreagă.

Potrivit Agerpres, responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au menţionat obstacole în calea livrării unor arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, printre care se numără cerinţele de instruire îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Cu toate acestea, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies - sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

În aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lansase un apel Portugaliei pentru a furniza militarilor ucraineni rachete Harpoon, a căror rază de acţiune ajunge până la circa 300 de kilometri. Dar o serie de probleme împiedică Ucraina să primească astfel de rachete. Înainte de toate, disponibilitatea platformelor pentru lansarea rachetelor de tip Harpoon de pe ţărm este limitată - o soluţie dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali - deoarece este în mare parte o rachetă cu lansare de pe mare.

Doi oficiali americani au declarat că SUA lucrează la potenţiale soluţii care includ scoaterea unui lansator de pe o navă americană. Potrivit experţilor şi unor responsabili din industrie, costul ambelor rachete se ridică la aproximativ 1,5 milioane de dolari per lansare.

Circa 20 de nave ruseşti, între care submarine, se află în zona de operaţiuni din Marea Neagră, indică Ministerul britanic al Apărării. Bryan Clark, un expert naval la Institutul Hudson, consideră că între 12 şi 24 de rachete antinavă de tipul Harpoon cu o rază de acţiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a ameninţa navele ruseşti şi ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

'Dacă Putin persistă (în menţinerea blocadei), Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave ruseşti, întrucât ele nu au unde să se ascundă în Marea Neagră', argumentează Clark.

Rusia a suferit deja pierderi substanţiale pe mare, în special scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră. Câteva ţări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, afirmă oficiali americani şi surse din Congres.

Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura naţiune care să facă acest lucru, de teama unor represalii din partea Rusiei dacă o navă ar fi scufundată cu un Harpoon din stocul său, a indicat un al treilea oficial american. Acest responsabil american a spus că o ţară are totuşi în vedere să furnizeze prima o astfel de rachetă Ucrainei. Odată ce această naţiune, 'bine aprovizionată', se angajează să trimită rachete Harpoon, altele ar putea să-i urmeze exemplul, a adăugat el.

Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansată de pe coasta ucraineană şi are o rază de acţiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puţin de 14 zile de instruire pentru a putea opera cu acest tip de armament.

Sursele Reuters susţin că NSM-urile sunt considerate ca fiind mai puţin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoon, deoarece aliaţii NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile, care sunt disponibile, şi focoase din Norvegia. Primii doi oficiali americani şi sursele din Congres au afirmat că SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obţină NSM şi lansatoare de la aliaţii europeni.

O altă opţiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM Ucrainei, idee susţinută de membrii parlamentului norvegian, conform surselor din Congres. Ministerul norvegian al Apărării a refuzat să comenteze pentru Reuters dacă ia în considerare o contribuţie suplimentară în arme şi echipamente de apărare pentru Ucraina. Toate cererile de arme cu licenţă americană, cum ar fi Harpoon şi NSM, ar trebui să fie aprobate de Departamentul de Stat al SUA, care primeşte instrucţiuni de la Casa Albă.

În ultimele săptămâni, administraţia Biden a decis să trimită obuziere tractate M777, care ar putea fi desfăşurate mai rapid şi expediate în cantităţi mai mari, au spus doi dintre cei trei oficiali americani. Cei doi oficiali americani au mai afirmat că trimiterea M270 sau a unui sistem similar precum M142 HIMARS va fi luată în considerare pentru Ucraina după ce Congresul a aprobat joi un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina (asistenţă militară, economică şi umanitară).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel