SUA vor apăra Filipinele în cazul unui atac în Marea Chinei de Sud. Avertisment direct către Beijing

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA vor apăra Filipinele împotriva oricărui 'atac armat' în Marea Chinei de Sud, a declarat vineri, la Manila, secretarul de stat Mike Pompeo, lansând cel mai clar avertisment de până acum în faţa ambiţiilor Beijingului în această zonă strategică.

'Construirea de insule şi activităţile militare ale Chinei în Marea Chinei de Sud vă ameninţă suveranitatea, securitatea şi, prin urmare, mijloacele de subzistenţă, precum şi cele ale Statelor Unite', a declarat Pompeo, după întâlnirea avută cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, în cursul unei escale după summitul cu Coreea de Nord.

'Marea Chinei de Sud aparţinând Pacificului, orice atac armat împotriva forţelor filipineze, a avioanelor sau a navelor sale în Marea Chinei de Sud va activa obligaţiile reciproce de apărare definite de articolul 4 al tratatului nostru de apărare reciprocă', a subliniat Pompeo, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al Filipinelor, Teodoro Locsin.

Aceasta este prima dată când un responsabil american avertizează în mod public că SUA îşi vor apăra aliatul în această mare, aflată în centrul unuia din cele mai explozive diferende teritoriale.

Tratatul de apărare reciprocă semnat în 1951 între Manila şi fosta sa putere colonială prevede că fiecare parte va veni în ajutorul celeilalte în caz de 'atac armat în Pacific'.

Responsabili filipinezi de rang înalt ceruseră precizări în privinţa acestui tratat de apărare, declarând că nu sunt siguri că Marea Chinei de Sud este inclusă în zona menţionată ca fiind Pacificul.

Militari, dar şi pescari filipinezi se plâng frecvent de acţiuni de hărţuire din partea unor nave chineze în apropierea insuliţelor şi recifelor ocupate de forţele filipineze.

SUA afirmă că nu iau parte în acest contencios teritorial în care mai sunt implicate Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

Washingtonul apără însă principiul 'libertăţii de navigaţie' pe o mare de importanţă crucială pentru schimburile economice globale.

Manila a fost unul din criticii cei mai virulenţi ai ambiţiilor Beijingului în Marea Chinei de Sud, dar a pus în surdină această dispută după alegerea lui Duterte, care a reorientat iniţial diplomaţia filipineză, îndepărtând-o de aliatul tradiţional american spre a-şi atrage bunăvoinţa Chinei şi a dezvolta relaţiile comerciale cu această ţară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel