SUA trimit două nave de război amfibie și mii de pușcași marini în Orientul Mijlociu pe fondul amenințărilor de securitate generate de Iran

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Bataan (LHD-5) și nava de desant USS Carter Hall (LSD-50) în timpul exercițiului Composite Training Unit Exercise (C2X), Oceanul Atlantic, 21 mai 2023. Sursa Foto: U.S. Marine Corps.
USS Bataan (LHD-5) și nava de desant USS Carter Hall (LSD-50) în timpul exercițiului Composite Training Unit Exercise (C2X), Oceanul Atlantic, 21 mai 2023. Sursa Foto: U.S. Marine Corps.

După un an și jumătate, SUA dislocă din nou în Orientul Mijlociu un grup naval capital, pe fondul creșterii agresivității forțelor navale iraniene. SUA trimit două nave de război amfibie și mii de pușcași marini în Orientul Mijlociu pentru a consolida securitatea regională, după ce forțele iraniene au amenințat comerțul în și în afara Golfului Persic, a anunțat joi Pentagonul.

Navele de război amfibie USS Bataan (LHD-5) și USS Carter Hall (LSD-50) și elemente ale Unității 26 Expediționare a Infanteriei Marine de pe cele două nave sunt trimise în Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) la ordinul secretarului de apărare Lloyd Austin.

„Prin aceste acțiuni, Statele Unite demonstrează angajamentul de a asigura libertatea de navigație și de a descuraja activitățile iraniene de destabilizare în regiune”, se arată într-o declarație a Departamentului Apărării.

Anunțul vine la câteva zile după ce SUA trimiseseră deja distrugătorul USS Thomas Hudner (DDG-116) și avioane de luptă suplimentare, F-35 și F-16, în Orientul Mijlociu pentru a descuraja forțele iraniene să interfereze cu traficul comercial.

Pe 5 iulie, corveta iraniană IRINS Bayandor (81) a tras asupra petrolierului comercial Richard Voyager în încercarea de a sechestra nava în largul coastei Omanului, potrivit Institutului Naval al SUA (asociație militară privată non-profit).

„În lumina acestei amenințări continue și în coordonare cu partenerii și aliații noștri, Departamentul sporește prezența și capacitatea de a monitoriza strâmtoarea și apele din jur. Solicităm Iranului să înceteze imediat aceste acțiuni destabilizatoare care amenință comerțul liber prin această cale navigabilă strategică, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, reporterilor în timpul unei conferințe de presă din 17 iulie.

Din 2021, Iranul a încercat să sechestreze 20 de nave comerciale. În cele mai recente atacuri, Iranul a urmărit să preia controlul a două petroliere în două săptămâni consecutive.

Statele Unite au în prezent trei distrugătoare în regiune - USS Thomas Hudner (DDG-116), USS Paul Hamilton (DDG-60) și USS McFaul (DDG-74). Hudner și McFaul fac parte din Grupul de Lovire (CSG - Carrier Strike Group) al portavionului Gerald R. Ford (CVN-78) care operează în Marea Mediterană.

Joi dimineață, Grupul de Luptă Amfibiu (ARG - Amphibious Ready Group) Bataan, compus din trei nave de război, a început tranzitul Atlanticului de Nord spre Flota a 6-a SUA care operează în Europa și Africa. Ar putea trece câteva zile între anunț și momentul în care Bataan și Carter Hall vor trece prin Canalul Suez și vor intra zona de responsabilitate a CENTCOM. Cele două nave împreună cu nava de război amfibie USS Mesa Verde (LPD-19) au început desfășurarea operațională pe 10 iulie.

 

După retragerea din Afganistan, SUA și-au redus la minimum amprenta navală în Orientul Mijlociu

 

Nava amfibie USS Essex (LHD-2) a fost ultima navă capitală americană care a operat în CENTCOM, părăsind zona la începutul anului 2022. Ultimul portavion care s-a aflat în regiune a fost USS Ronald Reagan (CVN-76), acesta plecând din Orientul Mijlociu în 2021 după retragerea din Afganistan.

Nava de asalt amfibie USS Bataan (LHD-5) din clasa Wasp, cu un deplasament de 41.150 de tone, are la bord, în versiunea standard: șase avioane STOVL de atac AV-8 Harrier II (sau șase F-35B), patru elicoptere de atac AH-1W /Z Super Cobra /Viper, 12 tilrotoare de sprijin asalt  MV-22B Osprey, patru elicoptere de transport greu CH-53E Super Stallion, până la patru elicoptere utilitare UH-1Y Venom.

Pentru o eventuală debarcare are la bord aproximativ 1.800 de infanteriști marini, trei nave pe pernă de aer sau două nave LCU (de debarcare a trupelor pe litoral) sau 12 ambarcațiuni de debarcare mecanizate.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel