SUA transmit Iranului să „stea în banca sa” în caz contrar portavionul USS Gerald Ford e pregătit să lovească „decisiv”. Toți ochii sunt pe Hezbollah - brațul iranian înarmat din nord

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F/A-18F, zburând deasupra portavionului USS Gerald R. Ford, în timpul unor teste. Sursă foto: U.S. Navy via. The Drive
Un F/A-18F, zburând deasupra portavionului USS Gerald R. Ford, în timpul unor teste. Sursă foto: U.S. Navy via. The Drive

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat marţi Iranul, spunând că Statele Unite vor acţiona rapid şi "decisiv" în cazul oricărui atac, relatează agenția națională Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Blinken s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU pe fondul îngrijorărilor comunităţii internaţionale privind o posibilă extindere a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, atrăgând gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

"Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul. Nu vrem ca acest război să se extindă. Însă, dacă Iranul sau intermediarii săi atacă personalul american oriunde, nu faceţi greşeala: ne vom apăra poporul, ne vom apăra securitatea - în mod rapid şi decisiv", a spus Blinken în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

"Cerem tuturor statelor membre să transmită un mesaj ferm şi unit oricărui actor statal sau non-statal care are în vedere să deschidă un alt front în acest conflict împotriva Israelului sau care ar putea viza partenerii Israelului, inclusiv Statele Unite: să nu facă asta. Nu aruncaţi combustibil pe foc", a mai spus Blinken.

 

SUA au două portavioane în regiune, inclusiv USS Gerald Ford - cel mai scump și modern portavion construit vreodată

 

2. O aeronavă... (ea-18g-growle-portavion-gerald-ford-us-army-sua-armata_59304900.jpg)

O aeronavă EA-18G Growle, pregătindu-se să aterizeze pe portavionul USS Gerald R. Ford. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

Iranul, primul inamic al Israelului, amenință că va interveni în confruntarea actuală dacă Statele Unite, care acumulează capabilități militare în Marea Mediterană în numele Tel Avivului, intervin în luptele din Gaza.

În sprijinul Israelului, Washingtonul a trimis cel mai avansat portavion american USS Gerald Ford și gruparea sa de luptă în estul Mediteranei, în timp ce grupul de atac al portavionului USS Dwight D. Eisenhower este în drum spre regiune. De asemenea, Pentagonul a anunțat recent desfășurarea unei nave de comandă, USS Mount Whitney, în estul Mediteranei.

Pe 19 octombrie, distrugătorul american USS Carney a reușit să intercepteze rachete și drone despre care Washingtonul susținea că au fost lansate de grupul yemenit Houthi în Marea Roșie.

CITEȘTE ȘI: F-16 și F-35 israeliene sunt pregătite să distrugă inamicul în nord. Va recurge Iranul la decizia nesăbuită de se lua la „trântă” cu SUA?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel