SUA spun „da” înarmării R. Moldova, o misiune dificilă: O Armată mică, fără tancuri, cu TAB-71 și 6 MiG-29 neoperaționale

Cătălin Costea |
Data publicării:

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Gregory Meeks, a declarat că țara este pregătită să trimită în Moldova arme și echipamente militare dacă Chișinăul va face o astfel de solicitare.

În acest sens, o delegație de congresmeni americani se află în prezent în capitala Republicii Moldova.

„Avem astfel de negocieri cu Guvernul Republicii Moldova, dar asistența nu trebuie să depășească cerințele părții moldovenești. Cred că ar trebui să înțelegem dacă suntem de acord cu ceea ce ar trebui să se întâmple. Nu vreau să depășesc ceea ce ne cere conducerea Moldovei”, a subliniat Gregory Meeks.

De asemenea, oficiali britanici au confirmat că discută cu aliații pentru a reechipa armata Moldovei cu arme la standarde NATO. Demersul are rolul de a preveni posibilitatea ca Rusia să ocupe un nou teritoriu, pentru că “ambițiile lui Putin trec dincolo de Ucraina”, după cum a declarat ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit, Elizabeth Truss.

În această săptămână, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recomandat cetățenilor țării să se gândească cu seriozitate la asigurarea securității țării, atrăgând atenția că Republica Moldova este vulnerabilă atâta timp cât rămâne neutră și că moldovenii vor putea schimba situația dacă vor să modifice constituția.

CITEȘTE ȘI: Citește și: Marea Britanie și-ar dori ca R. Moldova să fie înarmată conform standardelor NATO pentru a putea face față amenințării ruse

 

Înarmarea Moldovei, o misiune dificilă: Armata Națională nu dispune de tancuri, are transportoare vechi de tip TAB-71 și doar 6 avioane MiG-29 neoperaționale

 

În ceea ce privește reînarmarea Moldovei, o campanie de reînzestrare a întregii armate moldovene nu este nici pe departe o sarcină atât de este dificilă pentru NATO și SUA. Armata Republicii Moldova este foarte mică, numărând puțin peste 5.000 de militari, dintre care 3,2 mii în cadrul Forțelor Terestre (echivalentul unei brigăzi întărite din Rusia), 600 în  Forțele Aeriene și 1,3 mii în structuri de sprijin logistic.

Din punct de vedere al armamentului, aceasta deține 163 de transportoare auto blindate, dintre care majoritatea sunt TAB-71 (versiunea românească a BTR-60), nu are tancuri, iar artileria este reprezentată în principal de 50 de obuziere 2A36 Giatsint-B de 152 mm, 11 lansatoare multiple de rachete Uragan de 220 mm și un număr relativ mare de mortiere de 82 și 120 mm.

În ceea ce privește Forțele Aeriene, acestea mai dețin șase avioane de luptă MiG-29, însă toate neoperaționale, trei aeronave de transport (An-2, 24 și 26) operaționale și șase elicoptere de transport Mi-8 operaționale. Apărarea antiaeriană este asigurată cu sisteme de rachete antiaeriene S-125 învechite, foarte probabil nu mai mult de trei baterii.

CITEȘTE ȘI: Cât de utile i-ar fi Ucrainei cele 6 MiG-29 moldovenești. De fapt, avioanele nu au mai zburat din 2001

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel