SUA și NATO răspund Rusiei. Alianța nu își retrage trupele și echipamentele din România și Bulgaria

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Oficialii SUA și NATO au transmis separat, miercuri seara, guvernului rus noile seturi de propuneri pentru a rezolva problemele de securitate din Europa, respingând în același timp cererea Rusiei ca Alianța să închidă pentru totdeauna ușa Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind de la Washington, respectiv Bruxelles, au descris răspunsurile pe care le-au trimis la Moscova drept un test pentru a stabili dacă președintele Vladimir Putin este serios interesat de o soluție diplomatică.

Rusia a încercuit Ucraina cu peste 100.000 de militari de-a lungul graniței, iar noi forțe pregătite pentru luptă continuă să intre în Belarus - aliatul Rusiei, care se învecinează și cu Ucraina și  Polonia, membră NATO, a precizat Stoltenberg.

Răspunsul Washingtonului, transmis de ambasadorul SUA la Moscova, este o mustrare la adresa cererilor Rusiei pentru o sferă de influență, în care vecinii săi să fie forțați să renunțe la un viitor alături de Occident.

De asemenea, Washingtonul respinge cererea Rusiei, ca NATO să-și retragă trupele și echipamentele din România și Bulgaria, considerând-o total inadecvată.

În schimb, guvernul american a oferit „măsuri de transparență în ceea ce privește postura forței în Ucraina”, a declarat Blinken. În plus, oficialii SUA și NATO au propus noi reguli pentru toate părțile privind transparența exercițiilor militare, inclusiv eliminarea unei lacune, care excludea exercițiile executate instant din cerințele de raportare, a declarat Stoltenberg.

Washingtonul și Bruxellesul propun, de asemenea, noi discuții privind controlul armamentelor, reducerea armelor nucleare, reguli pentru rachetele cu rază intermediară în teatrul european mai larg și o revigorare a Consiliului NATO-Rusia.

Blinken a declarat că se așteaptă să se întâlnească cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în zilele următoare pentru a discuta propunerile, precizând totodată că scrisoarea Washingtonului nu va fi făcută publică.

Stoltenberg le-a spus reporterilor că are în vedere o „serie de întâlniri” ale Consiliului NATO-Rusia privind dezarmarea și transparența exercițiilor militare. De asemenea, el a cerut Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde sunt dislocate fără acordul guvernelor respective.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel