SUA și Europa încearcă formarea unui corp "europeano-libian" în vestul țării, pentru a contracara influența Rusiei în Sahel

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Știrile despre formarea iminentă a "Legiunii libiano-europene" în vestul țării, prin intermediul unei companii de securitate semi-oficiale americane, a stârnit mai multe întrebări și speculații cu privire la relația dintre mutarea și confruntarea cu Legiunea ruso-africană din estul Libiei, care sprijină forțele generalului-maior în retragere Khalifa Haftar.

Recent, în vestul Libiei au fost observate mai multe mișcări militare americane, fie prin antrenament, fie prin vizite ale personalului militar american la baze și poziții militare libiene, însoțiți de șeful Statului Major al Guvernului de Unitate Națională, Muhammad Al-Haddad, fără a dezvălui natura și obiectivele acestor vizite.

 

Forțele noii legiuni

 

Aceste mișcări au început cu vizita unei delegații oficiale a Departamentului de Apărare al SUA la o serie de baze militare din vestul Libiei, pe fondul justificării Washingtonului că aceste mișcări sunt normale și tradiționale și sunt efectuate în conformitate cu programele aparținând Pentagonului.

Mai multe surse locale și internaționale au dezvăluit sosirea în Libia a unor membri ai companiei americane de securitate "Amentum" conform unui acord cu prim-ministrul Guvernului de Unitate Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, pentru a oferi instruire mai multor grupuri armate din capitala Tripoli. În special ar fi vorba de trei brigăzi armate care au influență și control, și anume: Brigada 444 condusă de Mahmoud Hamza, Brigada 111 condusă de Abdul Salam Zobi și Brigada 166 condusă de Muhammad Al-Hussan.

Potrivit narațiunii americane, exercițiile urmăresc unificarea acestor formațiuni armate și repartizarea acestora pentru a securiza granițele și misiuni de dezarmare. Nu a existat niciun comentariu din partea guvernului Dabaiba cu privire la natura acestor mișcări și antrenamente, iar biroul său de presă a refuzat să răspundă la orice întrebări legate de acest dosar.

 

Confruntarea cu Haftar și Rusia

 

Platformele locale au informat că compania americană Amentum s-a întâlnit în ultimele două zile cu un grup de comandanți ai formațiunilor militare din vestul Libiei la Baza Navală Bousta, în prezența unui număr de oficiali americani, pentru a discuta despre ultimele aranjamente și echipamente pentru proiectul Legiunii "europeano-libiene" care s-ar putea confrunta cu Legiunea Rusă în estul Libiei.

Unele agenții de presă au dezvăluit că bugetul noii legiuni din vestul Libiei va fi alocat din fonduri libiene înghețate în străinătate și că ridicarea interdicției asupra acestor fonduri în unele țări occidentale va fi în acord cu guvernatorul Băncii Centrale a Libiei, Al-Siddiq Al-Kabir. Unele țări majore l-au informat pe Al-Kabir că au început să ia măsurile necesare pentru a debloca fondurile vizate, potrivit platformei locale Libya Press.

 

Washingtonul nu pare pregătit pentru confruntare

 

Scriitorul și analistul libian rezident în America Muhammad Buisir consideră că "treburile din Libia au devenit guvernate de conflictul dintre Occident și Est și că Libia este pe cale de a fi al doilea front al conflictului, așa că NATO, fără un anunț, vrea să se confrunte cu influența rusă, care, la rândul ei, își propune să controleze complet Libia și să o transforme în capul triunghiului african loial Moscovei".

Acesta consideră că "Occidentul nu poate să se confrunte direct și nici nu are încredere în Turcia să joace un rol similar cu rolul său din 1919 și, prin urmare, pregătește o forță libiană să lupte și să se sacrifice. Conflictul de aici este un conflict de voințe și, dacă lucrurile merg așa cum merg în Niger și surorile sale, Libia va trece la dependența de Rusia într-o modificare a acordurilor Potsdam de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și, astfel, va schimba poziția strategică cu care se confruntă sudul Europei".

 

Controlul sudului Libiei

 

Între timp, un membru al blocului Fezzan și activist politic libian, Wissam Abdel Kabir, a declarat: "Este de așteptat dezvoltarea strategiei americane în Libia pentru a face față expansiunii ruse. Activitatea diplomatică americană este acum la cele mai înalte niveluri și are loc în toate domeniile politice, militare și economice, dar ideea formării unei forțe militare libiene comune nu este o propunere nouă".

"Washingtonul a lucrat la această idee în ultimii doi ani, astfel încât această forță să fie supusă controlului șefilor de stat major din est și vest, iar scopul ei este să se răspândească în regiunea de sud pentru a limita răspândirea forțelor ruse Wagner și a controla granițele de sud ale Libiei, cu vedere la regiunea Sahel, unde se află conflictul ruso-vestic. Până în acest moment, nu există informații exacte și confirmate despre realitatea acestui corp sau natura lui, dar strategia americană a devenit realistă acum și scopul ei va fi să lucreze la formarea unei forțe militare ân vestul Libiei din forțele afiliate Guvernului de Unitate Națională condus de Dabaiba, care să facă față oricărei expansiuni rusești spre sud și apoi spre coasta Africii", consideră Wissam Abdel Kabir.

Analistul specializat în afaceri de securitate libiene, Jalal Harchaoui, a opinat, la rândul său, că Putin încearcă să tragă covorul de sub picioarele NATO, prin Libia, și că Washingtonul și Regatul Unit sunt pe deplin conștienți de toate mișcările Rusiei în Libia, dar reacția și răspunsul au fost timide și într-un ritm lent, în special de din partea Washingtonului, care are baze militare în nord-vestul Libiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel