SUA, retragere din Tratatul nuclear INF. Rusia: ”Situația e critică. Ar putea duce la război”

Tudor Curtifan / 21 oct 2018 / 12:51

O retragere a SUA din Tratatul ruso-american privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea duce la război, situaţia este critică şi trebuie discutată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminică şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, informează TASS.

"Va fi nevoie de consultări între grupul celor patru (fără SUA) puteri nucleare, de o discuţie cât mai urgentă în cadrul Conferinţei pentru dezarmare de la Geneva şi de o discuţie în Consiliul de Securitate al ONU. Situaţia este critică, ameninţările la adresa păcii capătă forme tot mai concrete", a notat Kosaciov pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Kosaciov, "acum aliaţii occidentali ai SUA vor trebui să decidă: fie să urmeze aceeaşi cale, care va duce la un nou război, fie să se poziţioneze de partea raţiunii, măcar din instinct de autoconservare". "Pentru că într-un conflict nuclear puţini vor putea să se salveze", a atenţionat acesta.

Kosaciov consideră că declaraţia lui Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF este "un şantaj". El este convins că americanii caută orice posibilitate pentru a distruge sistemul de acorduri privind echilibrul de forţe nucleare din lume, elaborat în anii războiului rece.

El a subliniat că acuzaţiile SUA conform cărora Rusia ar încălca Tratatul INF au un caracter abstract, în timp ce obiecţiile Rusiei - printre care şi cele ce se referă la desfăşurarea de elementele ale sistemului american antirachetă în Polonia şi România - sunt unele concrete.

Decizia de a retrage SUA din Tratatul INF, va permite amplasarea de rachete cu rază până la 5.500 de kilometri în apropiere de graniţele ruse, a mai spus oficialul rus.

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat sâmbătă preşedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy