SUA resping acuzele 'înfiorătoare' cu privire la operațiunea militară în care a fost asasinat Soleimani

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

SUA au respins acuzele unei experte ONU cu privire la operațiunea în care Washingtonul l-a asasinat pe generalul iranian Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds, unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei.

Concluzia că SUA au acționat „ilegal și arbitrar”, fără să respecte „suveranitatea și integritatea teritorială a altor state”, cu referire la faptul că Soleimani a fost ucis în Irak, îi aparține expertei Agnes Callamard. Aceasta este expertă ONU în drepturile omului și raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare.

În raportul său, experta franceză respinge argumentul președintelui Donald Trump, subliniind că SUA nu au demonstrat că generalul 'reprezenta o ameninţare iminentă', că nu puteau aştepta pentru a-l lovi şi că nu erau în măsură să ceară 'permisiunea' de a-l ucide guvernului irakian.

Potrivit expertei, Washingtonul nu a reuşit să demonstreze că asasinarea lui Soleimani era 'necesară'.

'Nu a fost furnizată nicio probă că generalul Soleimani planifica în mod specific un atac iminent împotriva intereselor americane, mai precis în Irak, pentru care o acţiune imediată era necesară şi ar fi fost justificată', se menţionează în raport.

 

SUA reacționează și acuză concluzii „înfiorătoare”

 

De partea cealaltă, prin vocea lui Mike Pompeo, Casa Albă a reacționat. Secretarul de stat american a respins vehement concluziile raportului în cauză pe care le consideră „enervante”.

„Operațiunea și lovitura aeriană în care a fost ucis generalul Soleimani au fost un răspuns la o serie în creștere de atacuri armate din lunile precedente, atacuri ale Iranului și milițiilor susținute de Teheran asupra intereselor americane din Orientul Mijlociu”, a amintit Mike Pompeo, într-o declarație de la finalul săptămânii trecute, potrivit celor del a Fox News.

Pompeo mai precizează că operațiunea în care generalul iranian a fost asasinat de o dronă MQ-9 Reaper a avut ca obiectiv „descurajarea Iranului” pentru a nu „susține alte atacuri împotriva intereselor Statelor Unite ale Americii”. Mai mult, Washingtonul precizează că operațiunea a fost „transparentă” iar în privința atacului aerian SUA au informat Consiliul de Securitate al ONU pe 8 ianuarie și au prezentat documentația care atestă că operațiunea s-a desfășurat cu „exercitarea dreptului de autoapărare al Statelor Unite”.

Șeful diplomației americane a catalogat concluziile raportului în cauză drept „înfiorătoare”.

 

Operațiunea Soleimani

 

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului. În acelaşi atac a fost ucis şi locotenentul lui Soleimani, irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din ţara sa.

Ca represalii faţă de eliminarea lui Soleimani, Iranul a lansat pe 8 ianuarie tiruri de rachete împotriva unor baze militare irakiene care găzduiau trupe americane, provocând importante pagube materiale, dar nu şi victime, potrivit Washingtonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel