SUA: Putem sprijini Israelul și Ucraina, păstrând același nivel de reacție / Atacul Hamas, de o „sălbăticie la nivelul ISIS”, dar rolul Iranului nu poate fi încă probat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete lansate spre Israel din Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Salem
Rachete lansate spre Israel din Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Armata israeliană a declarat că a chemat un număr fără precedent de 300.000 de rezerviști și că a impus o blocadă totală asupra Fâșiei Gaza, în semn că ar putea plănui un atac la sol ca răspuns la atacul devastator de weekend al armatorilor Hamas, scrie Reuters.

Canalele TV israeliene au declarat că numărul morților din atacul Hamas a crescut la 900. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 687 de palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra enclavei blocate de sâmbătă.

Un alt semn al trecerii rapide a Israelului în stare de război: un membru al cabinetului din Partidul Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a spus că ar putea înființa un guvern de unitate națională căruia i se alătură liderii opoziției în câteva ore.

După ore de bombardament intens de către avioanele israeliene, Hamas, mișcarea islamistă care controlează Gaza, a declarat că va executa un captiv israelian pentru fiecare casă civilă bombardată fără avertisment.

În interiorul Israelului, luptătorii Hamas erau încă ascunși în mai multe locații, la două zile după raidul care a spulberat reputația de invincibilitate a Israelului.

 

SUA, principalul aliat al Israelului

 

Statele Unite vor trimite mai multe nave militare și avioane mai aproape de Israel ca dovadă de sprijin, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat că sprijinul SUA pentru Israelului va include apărare aeriană și muniții.

De asemenea oficialii militari americani au confirmat că SUA pot oferi sprijin atât Israelului, cât și Ucrainei fără a-și diminua capacitatea de reacție.

Totuși, atacul Hamas asupra Israelului, care a provocat sute de morți, a fost de o „sălbăticie la nivelul ISIS”, a declarat luni un înalt oficial american al apărării, adăugând că Washingtonul crește sprijinul Israelului, inclusiv apărarea aeriană și muniții.

 

Rolul Iranului nu poate fi încă probat

 

SUA nu se hazardează încă să dea vina pe Iran pentru atacul Hamas. Un oficail de la Pentagon a delcarat că nu există încă informații pentru a corobora acuzațiile privind rolul Iranul în atacurile Hamas din israel, așa cum raporta WSJ.

Iranul este complice, dar nu există dovezi directe care să-l lege de atacurile din Israel, spune Kirby de la Casa Albă. 

„Iranul a sprijinit de multă vreme Hamas și alte rețele teroriste din întreaga regiune cu pregătire pentru capacități de resurse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, la MSNBC.

„Și, în acest sens, în mod clar, Iranul este complice aici, dar în ceea ce privește dovezile specifice în acest sens, astfel de atacuri, nu, nu avem nimic”, a spus el. 

 

Cum reacționează actorii internaționali

 

Mediatorii din Qatar au făcut apeluri urgente pentru a încerca să negocieze libertatea femeilor și copiilor israelieni capturați de gruparea militantă și ținuți în Gaza în schimbul eliberării a 36 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre discuții. Un oficial israelian a declarat că nu sunt în curs de negocieri.

Comisia Europeană clarifică situația plăților ajutoarelor palestiniene, după ce un oficial european (Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere) declarase luni că UE suspendă imediat toate plățile după atacul Hamas asupra Israelului și va revizui procesul pentru fondurile alocate în valoare de 691 de milioane de euro.

Comisia Europeană a declarat luni că plățile ajutoarelor pentru palestinieni nu vor fi suspendate ”întrucât nu există plăți prevăzute”. Comisia a declarat că lansează o revizuire a asistenței sale pentru Palestina în urma atacului Hamas.

***

Grupul armat libanez Hezbollah a tras luni o salvă de rachete în nordul Israelului, ca răspuns la moartea a cel puțin patru dintre membrii săi în bombardamentele israeliene asupra Libanului, au declarat două surse de securitate pentru Reuters.

Statele Unite au declarat că nouă americani au fost uciși în Israel și alți cetățeni americani au fost dispăruți.

De asemenea, 10 britanici sunt morți sau dispăruți în Israel, a raportat BBC.

 

Cum a reușit Hamas să surprindă Israelul

 

Hamas a desfășurat o campanie  de distragtere a atenției care a surprins Israelul.

Pregătirile Hamas s-au întins pe o perioadă de circa doi ani, timp în care organizația teroristă s-a pregătit atacul, în paralel cu discursuri care încercau să convingă Israelul că nu vrea o luptă.

Hamas a construit o copie după o așezare israeliană în Gaza unde a practicat o debarcare militară și s-a antrenat să o asalteze, a spus sursa apropiată Hamas.

Citește și: Tancul Merkava, distrus cu metode folosite în Ucraina. Tacticile Hamas împotriva Israelului sunt desprinse parcă din manualul Al-Qaeda

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel