Tancul Merkava, distrus cu metode folosite în Ucraina. Tacticile Hamas împotriva Israelului sunt desprinse parcă din manualul Al-Qaeda

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sâmbătă, mișcarea Hamas s-a lăudat cu imagini despre cum a distrus cel mai modern tanc israelian Merkava Mk4, care a luat foc după ce a fost lovit de o dronă. Experții militari au subliniat că a fost folosită o tactică folosită mai întâi de ucraineni.

Folosirea acestei tactici „ucrainene” a fost evidențiată de Bulgarian Military și EurAsian Times. Potrivit autorului videoclipului, în atac ar fi fost folosită muniție lansată dintr-o dronă. Mai exact, ar fi vorba despre PV-7VR, un focos în tandem antitanc, de calibru 105 mm, care cântărește 4,5 kg.

În mod normal utilizat pe lansatorul de grenade RPG-7, focosul PV-7VR a fost eliberat de pe o dronă poziționată deasupra tancului Merkava Mk4 și a pătruns cu ușurință în blindajul, care este mai slab în partea superioară a tancului.

Muniție RPG

În timpul conflictului actual cu ocupanții ruși ai teritoriului lor, ucrainenii au venit cu o tactică improvizată, în care o grenadă antitanc este suspendată sub dronă și este aruncată de sus pe tanc, unde armura sa este cea mai slabă.

Tancul a fost distrus în ciuda faptului că Merkava Mk4 are una dintre cele mai bune sisteme împotriva armelor antitanc. Mașina este echipată cu un sistem Trophy activ, care eliberează un număr mic de rachete MPEG împotriva proiectilului care se apropie, cu sarcina de a-l distruge.

În acest caz, acest lucru nu s-a întâmplat deoarece sistemul nu ar fi fost activat. Atacul nu spune așadar nimic despre calitățile sistemului Trophy - care, pe lângă Merkava, echipează și M1 Abrams sau cea mai recentă versiune de Leopard 2 - ci mai degrabă despre faptul că israelienii nu se așteptau orice atac.

 

Dar cum au reușit teroriștii Hamas să surprindă Israelul?

 

Islamiști bine înarmați susținuți de Iran, Qatar și, în mod secret, Turcia. Într-un discurs înregistrat, liderul aripii militare a mișcării Hamas, Mohammed Deif, a anunțat începerea operațiunii numită Furtuna Al-Aqsa, cu scopul de a „ pune capăt ultimei ocupații de pe Pământ” și a declarat că 5.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului.

Atacul surpriză pe uscat, apă și aer, folosind un număr mare de proiectile, însoțit de străpungerea, cu sute de luptători Hamas, făcută în mai multe secțiuni ale graniței bine fortificate, a șocat lumea, dar și decidenții israelieni.

The Wall Street Journal citează surse de nivel înalt din mișcarea palestiniană Hamas, dar și cea libaneză Hezbollah, că ofițerii Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, o unitate de elită a armetei Iranului - a ajutat la planificarea atacurilor Hamas asupra Israelului, în timpul întrevederilor din august și din 2 octombrie, de la Beirut.

NBC afirmă că, potrivit foștilor ofițeri de informații și forțelor aeriene americane, amploarea fără precedent a atacului și tacticile folosite de Hamas în atacul asupra Israelului indică faptul că Iranul „a jucat probabil un rol semnificativ” în atacul şi escaladarea conflictului. „Rafinamentul atacului pare să depășească ceea ce Hamas ar putea face singur”, au declarat aceștia.

O campanie atentă de distragtere a atenției a surprins Israelul

Războiul din Israel

Gruparea islamistă palestiniană Hamas și-a lansat atacul devastator, permițând unei forțe care foloseau buldozere, deltaplanuri și motociclete să învingă cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Pregătirile Hamas s-au întins pe o perioadă de circa doi ani, timp în care organizația teroristă s-a pregătit atacul, în paralel cu discursuri care încercau să convingă Israelul că nu vrea o luptă.

Practic, la fel ca teroriștii Al-Qaeda care s-au pregătit pe teritoriul SUA înainte de atacurile de la 11 septembrie - Hamas și-a pregătit oamenii pentru un atac fără precedent.

Spre exemplu, Hamas a construit o copie după o așezare israeliană în Gaza unde a practicat o debarcare militară și s-a antrenat să o asalteze, a spus sursa apropiată Hamas.

Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a induce Israelul în eroare în ultimele luni, lăsând impresia publică că nu este dispus să intre într-o luptă sau o confruntare cu Israelul, toate acestea, în timp ce se pregătea pentru această operațiune masivă, a mai spus sursa.

În tot acest timp, luptătorii erau  antrenați, adesea la vedere, a declarat o sursă apropiată Hamas. „Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă”, a spus sursa.

Mulți lideri Hamas nu cunoșteau planurile și, în timpul antrenamentului, cei 1.000 de luptători dislocați în asalt nu aveau nicio bănuială despre scopul exact al exercițiilor, a adăugat sursa.

Ca parte a subterfugiului său din ultimii doi ani, Hamas s-a abținut de la operațiuni militare împotriva Israelului, chiar dacă un alt grup armat islamist din Gaza, cunoscut sub numele de Jihad Islamic, a lansat o serie de propriile sale atacuri sau atacuri cu rachete.

 

Operațiunea ” Furtuna Al-Aqsa”, declanșată de Hamas

Când a venit momentul, operațiunea a fost împărțită în patru părți, a spus sursa Hamas, descriind diferitele elemente.

  • Prima mișcare a fost un baraj de 3.000 de rachete trase din Gaza, care a coincis cu incursiunile luptătorilor care au zburat cu deltaplanuri sau parapante motorizate peste graniță, a spus sursa. Israelul a declarat anterior că au fost lansate 2.500 de rachete.

  • Odată ce luptătorii cu aeronave de tip deltaplan  au ajuns la sol, au asigurat terenul astfel încât o unitate de comando de elită să poată trece peste zidul fortificat de ciment și electronic construit de Israel pentru a preveni infiltrarea. Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele și apoi au traversat în viteză cu motociclete. Buldozerele au lărgit golurile și mai mulți luptători au intrat cu vehicule de teren, potrivit scenelor descrise de martori.

  • O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza și i-a blocat comunicațiile, împiedicând personalul să comunice cu comandanții sau între ei, a spus sursa.

  • Partea finală a implicat mutarea ostaticilor în Gaza, cea mai mare parte realizată la începutul atacului, a declarat sursa apropiată Hamas.

Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, este cea mai mare dintre mai multe grupuri islamiste armate din Palestina. A fost fondată în 1987, în timpul primei intifade palestiniene. Hamas urmează ideologia islamistă a Frăției Musulmane, o asociație religio-politică înființată în Egipt în anii 1920 - cu Iranul ca principal aliat - și nu recunoaște dreptul statului Israel de a exista și își propune să-l distrugă. 

Din punct de vedere istoric, o parte semnificativă a finanțării mișcării a fost furnizată de emigranți palestinieni și donatori privați din Golful Persic. Pentru o vreme, organizațiile afiliate Hamas au primit chiar fonduri de la organizații caritabile islamice din Occident. Cu toate acestea, astfel de tranzacții s-au oprit când Trezoreria SUA le-a înghețat activele.

Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com

De mai bine de un deceniu și jumătate, Hamas controlează unul dintre teritoriile palestiniene - Fâșia Gaza - o enclavă de coastă având 360 de kilometri pătrați și o populație de peste 2 milioane de locuitori. În 2006, grupul a câștigat ultimele alegeri parlamentare din Palestina. După aceea, în regiune a izbucnit un scurt război civil, în care Hamas s-a opus susținătorilor partidului Fatah - Mișcarea pentru Eliberarea Națională a Palestinei - condus de președintele Mahmoud Abbas, care controlează acum Cisiordania. Ca urmare a conflictului, Hamas a câștigat controlul asupra Fâșiei Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel