SUA proiectează superioritatea de luptă pe tot globul: Portavionul USS Eisenhower a intrat în Mediterană și va fi înlocuit de USS Harry Truman

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / Carrier Strike Group Two
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / Carrier Strike Group Two

După aproape patru luni de prezență în Marea Roșie, USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) și USS Gravely (DDG-107) au tranzitat, vineri, Canalul Suez.

Ike, nava amiral a Grupului de Lovire (CSG) Dwight D. Eisenhower și distrugătorul Gravely se află acum în Estul Mediteranei, potrivit unui comunicat de presă al Comandamentului European al SUA (EUCOM).

CSG (Carrier Strike Group) Ike a început desfășurarea operațională pe 13 octombrie și s-a îndreptat către Marea Roșie, unde a participat la Operațiunea Prosperity Guardian. Avioanele de la bord și distrugătorul Gravely au doborât mai multe drone Houthi și rachete antinavă în timp ce se aflau în Marea Roșie.

 

Demonstrație de forță cu portavioane. SUA proiectează superioritatea de luptă peste tot pe glob

 

2. USS Harry ... (uss-harry-s--truman_72439700.jpg)

USS Harry S. Truman, sursă foto: US Navy

„Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower a furnizat o putere navală excepțională Flotei a 5-a SUA în ultimele cinci luni”, a declarat contraamiralul Marc Miguez, comandantul CSG Ike, în comunicat. „Reintrarea în Flota a 6-a SUA este doar un mic gest al capacității noastre de a proiecta superioritatea de luptă în orice parte a globului.”

Deocamdată, crucișătorul USS Philippine Sea (CG-58) și distrugătorul USS Mason (DDG-87) nu au intrat și ele în Marea Mediterană, deși fac parte din Grupul de Lovire.

CSG-2 este format din portavionul Dwight D. Eisenhower, Aripa de Portavion (CVW) 3 cu formată din nouă escadrile, USS Philippine Sea (CG 58) și Divizionul 22 Distrugătoare (DESRON) 22 cu USS Gravely (DDG 107) și USS Mason (DDG 87).

 

USS Eisenhower va fi înlocuit de USS Harry S. Truman

 

3. F/A-18E Su... (uss-harry-s--truman_99178700.jpg)

F/A-18E Super Hornet realimentând un avion spaniol de tip AV-8B II+ Harrier, deasupra portavionului american U.S. Harry S, Truman, în Marea Mediterană. Sursă foto: U.S. Navy

Se așteaptă ca CSG Ike să fie înlocuit de CSG Harry S. Truman, care desfășoară un exercițiu în Atlanticul de Vest publicației USNI.

Plecarea lui Ike din Marea Roșie lasă Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) fără un grup major de lovire (cu portavion sau de atac amfibiu) pentru prima dată din octombrie, când atacurile Houthi au început în urma atacurilor Hamas asupra Israelului și a bombardamentelor ulterioare israeliene asupra Gaza.

Rebelii Houthi par să-și încetinească atacurile în Marea Roșie, cu o pauză între 16 aprilie și 23 aprilie când nu a fost niciun atac. Aceștia au reluat însă atacurile pe 24 aprilie, care au continuat și în zilele următoare, potrivit comunicatelor de presă ale CENTCOM.

Nu este clar ce a dus la pauza atacurilor Houthi a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder în timpul unei conferințe de presă de joi.

„Aș spune că, indiferent (de ceea se fac Houthi – nota autorului), focalizarea noastră nu s-a schimbat. Lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a asigura libertatea de navigație în Marea Roșie.”

Între timp, mai multe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon au fost dislocate, pe 23 aprilie 2024, de la baza Aviano (Italia) într-o locație nedezvăluită din zona de responsabilitate a CENTCOM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel