SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului

Tudor Curtifan / 14 mai 2019 / 14:21

Casa Albă examinează planuri militare potrivit cărora în Orientul Mijlociu ar putea fi desfăşuraţi 120.000 de militari în cazul în care Iranul ar ataca forţe americane sau ar intensifica activitatea în domeniul armelor nucleare.

Potrivit New York Times, care citează oficiali ai administraţiei sub rezerva anonimatului, ministrul american al Apărării Patrick Shanahan a prezentat planurile revizuite la o reuniune, joi, la care au participat consilierul pentru securitatea naţională John Bolton şi alţi responsabili din domeniul securităţii naţionale.

Planurile nu includ o invazie terestră în Iran, care ar necesita un număr mai mare de trupe. 

Totuşi, numărul de soldaţi se apropie de cel al forţei desfăşurate de către administraţia George W. Bush în 2003 pentru a invada Irakul. 

Informaţiile au fost publicate pe fondul unei creşteri a tensiunilor dintre SUA şi Iran, care a început când Washingtonul şi-a anunţat retragerea, anul trecut, din acordul nuclear internaţional ce are ca obiectiv să împiedice Teheranul să construiască o bombă nucleară, în schimbul unei diminuări a sancţiunilor economice. 

 

SUA își întăresc efectivele militare în Orientul MijlociuIranul a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la îndeplinirea principalelor obligaţii ce-i revin în cadrul acordului dacă partenerii săi europeni nu relaxează sancţiunile, în special în domeniul petrolului şi sectorul bancar. 

După câteva zile, Washingtonul a anunţat întărirea efectivelor militare în Orientul Mijlociu, ca răspuns la o "ameninţare credibilă" din partea Teheranului. Ambele părţi refuză de atunci să ajungă la un consens. 

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că ''va fi o problemă mare pentru Iran dacă se întâmplă ceva", în răspuns la o întrebare a unui reporter despre atacurile înregistrate asupra unor petroliere în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. 

''Dacă vor face ceva, vor avea de suferit mult'', a spus Trump, fără a da detalii.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy