SUA, planuri militare împotriva Iranului? Îngrijorări la Pentagon după ce Casa Albă ar fi cerut opțiuni militare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Casa Albă ar fi cerut Pentagonului planuri militare pentru a lansa o lovitură asupra Iranului, la puţin timp după o serie de incidente atribuite miliţiilor proiraniene, în septembrie anul trecut, în Irak. Solicitarea Casei Albe ar fi strârnit îngrijorare la Pentagon.

Pe 7 septembrie, trei obuze s-au abătut asupra ultrasecurizatei zone verzi din Bagdad, unde se află sediile autorităţilor irakiene şi ambasada americană. Washingtonul a atribuit acest atac, care nu a făcut nici victime, nici pagube, miliţiilor proiraniene.

Consiliul de securitate naţională de pe lângă preşedinţie, condus de John Bolton, a solicitat atunci "Pentagonului să furnizeze Casei Albe opţiuni militare pentru a lovi Iranul", a informat duminică Wall Street Journal, citând responsabili şi foşti responsabili ai guvernului american neidentificaţi.

Cererea a provocat îngrijorare la Pentagon. "Fără îndoială, asta a provocat tulburare", a declarat unul dintre aceştia. "Oamenii erau şocaţi. Era incredibil modul dezinvolt în care vorbeau deschis despre lovirea Iranului", a adăugat el.

Pentagonul a răspuns solicitării executivului, potrivit acestor responsabili, care nu au precizat dacă au fost prezentate opţiuni militare Casei Albe, nici dacă Donald Trump era informat despre situaţie.

Întrebat de AFP, Pentagonul a subliniat că pregătirea de planuri pentru Casa Albă este o activitate normală pentru militari.

"Departamentul Apărării este o organizaţie care planifică şi furnizează preşedintelui opţiuni militare pentru un evantai întreg de ameninţări (...), inclusiv cele reprezentate de Iran, pentru a descuraja orice agresiune şi, dacă este necesar, a răspunde la aceasta", a declarat un purtător de cuvânt al pentagonului, colonelul Rob Manning.

Aflat într-un turneu prin Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să facă orice comentariu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel