SUA nu planifică operațiuni în Marea Neagră. Navele de luptă americane nu revin încă în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Pentagonului a anunțat că Forțele Navale ale SUA nu intenționează să desfășoare operațiuni militareîn Marea Neagră. Astfel, navele de luptă americane nu se vor întoarce prea curând în regiune.

Potrivit portalului rusesc Topwar.ru, în cadrul unui briefing organizat de Departamentul american al Apărării, purtătorul de cuvânt al acestuia, John Kirby, a confirmat faptul că nu există planuri ca Forțele Navale ale SUA să retrimită nave de luptă în Marea Neagră. În același timp, acesta a negat zvonurile potrivit cărora Marina americană ar intenționa să deblocheze porturile ucrainene.

“Dacă mă întrebați dacă Forțele Navale ale SUA vor participa la operațiuni în Marea Neagră, răspunsul este nu”, a precizat Kirby la solicitarea jurnaliștilor.

Anterior, în mass-media din Ucraina și pe canalele de Telegram au apărut o serie de informații potrivit cărora SUA vor trimite nave de luptă în Marea Neagră, pentru a debloca porturile ucrainene și pentru a alunga flota rusă din zonă.

Pentagonul a anunțat încă de la sfârșitul lunii martie că navele aparținând Forțelor Navale americane nu vor mai apărea mult timp de acum încolo în Marea Neagră. În primul rând, americanii se tem de provocarea unui conflict cu navele rusești, iar în al doilea rând în Marea Neagră există un mare pericol reprezentat de minele marine. În al treilea rând, Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră pentru toate navele de luptă, în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux.

Între timp, porturile ucrainene Odesa, Ochakov și Yuzhnoye sunt încă blocate de câmpurile de mine instalate de Forțele Navale ale Ucrainei.

Partea rusă apreciază că numai Flota rusă din Marea Neagră poate draga aceste zone, însă numai în situația în care nu va mai exista pericolul executării unor lovituri din zona de coastă a Ucrainei. Acest lucru s-ar putea întâmpla în faza a treia a “operațiunii militare speciale”, în care se are în vedere “eliberarea” regiunii Odesa.

Comentariul autorului: Ultima misiune a unei nave de luptă americane în Marea Neagră a fost efectuată în perioada noiembrie-decembrie 2021. Pe 15 decembrie, distrugătorul Arlegh Burke a părăsit regiunea, după o misiune de 19 zile îndeplinită în zonă. Acesta a efectuat escale în porturile Burgas din Bulgaria și Constanța din România.

Misiunea a fost desfășurată în contextul în care Rusia era acuzată că, în ultimele săptămâni, a concentrat trupe la frontiera cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel