SUA: Iranul a efectuat teste cu rachete balistice. Washingtonul cere ”restricții internaționale mai dure”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA au acuzat joi Iranul de încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, după ce începând din decembrie a efectuat un test cu o rachetă balistică şi a lansat doi sateliţi.

Americanii au cerut Consiliului să "revină la restricţiile internaţionale mai dure" impuse Teheranului. O rezoluţie a ONU din 2015 cere Iranului ca timp de opt ani să întrerupă activitatea de dezvoltare a rachetelor balistice capabile să transporte ogive nucleare, ca urmare a unui acord în acest sens încheiat cu şase puteri mondiale. Unele state afirmă însă că modul de redactare a acordului nu implică imperativitatea acestuia.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, ambasadorul american la ONU, Jonathan Cohen, afirmă că Iranul a testat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune pe 1 decembrie 2018 şi a încercat fără succes să plaseze doi sateliţi pe orbită pe 15 ianuarie şi 5 februarie.

"Iranul a efectuat aceste trei lansări în pofida dorinţei exprimate a Consiliului de Securitate al ONU, iar asemenea provocări continuă să destabilizeze întreg Orientul Mijlociu", a scris Cohen, potrivit Rador.

Solicitat să răspundă scrisorii, purtătorul de cuvânt al misiunii iraniene la ONU, Alireza Miryousefi, a declarat că Iranul nu posedă nici o rachetă balistică destinată transportului de ogice nucleare "aşa încât nici unul dintre testele cu rachete balistice efectuat de Iran nu este vizat de această rezoluţie".

În scrisoare, Cohen cere Consiliului de Securitate să i se alăture în "a impune sancţiuni adevărate Iranului pentru încălcarea flagrantă a cererilor consiliului şi să readucă în actualitate restricţiile internaţionale mai dure care să descurajeze programul iranian de rachete". SUA nu au venit deocamdată cu nici o propunere concretă vizând acţiuni care să amplifice restricţiile privind acest program. Orice asemenea iniţiativă se va lovi de refuzul Chinei şi al Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel