SUA - Iran, acord nuclear. Strategia lui Trump după retragerea din acord

Tudor Curtifan |
Data publicării:
trump
trump

Statele Unite ale Americii vor să construiască o ''coaliţie'' internaţională împotriva regimului de la Teheran şi a ''activităţilor destabilizatoare'' ale acestuia, a anunţat Departamentul de Stat.

Ideea va fi detaliată luni de secretarul de stat american Mike Pompeo în primul său mare discurs de politică externă de la preluarea funcţiei, la finele lui aprilie, relatează vineri AFP şi Petra, potrivit Agerpres.

"SUA vor depune eforturi să construiască o coaliţie", a declarat joi presei la Washington purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat Heather Nauert. "Vom reuni numeroase ţări din lume cu scopul precis de a observa îndeaproape regimul iranian, nu doar în ce priveşte acordul nuclear, ci toate activităţile sale destabilizatoare care nu sunt o ameninţare doar pentru regiune, ci pentru lumea întreagă", a spus ea.

Responsabila Departamentului de Stat a dat asigurări că "nu este vorba de o coaliţie împotriva Iranului" şi că SUA "fac o distincţie clară între populaţia iraniană şi regimul iranian".

Coaliția împotriva ISIS, un exemplu

Heather Nauert a dat ca exemplu coaliţia internaţională împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi Siria, lansată în 2014 şi din care fac parte în prezent 75 de ţări sau instituţii. Sub conducerea Statelor Unite, această coaliţie intervine militar pentru combaterea mişcării jihadiste, care a fost aproape învinsă pe teren, notează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat nu a precizat dacă viitoarea coaliţie împotriva regimului iranian va avea şi o componentă militară.

Ea a menţionat că luni, 14 mai, au fost primiţi la Departamentul de Stat circa 200 de ambasadori străini pentru a li se explica decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian şi pentru a discuta despre urmările acesteia. Întrebată în legătură cu disponibilitatea europenilor de a se alătura acestei noi coaliţii, în pofida nemulţumirii lor faţă de politica Washingtonului, Heather Nauert a subliniat că mulţi dintre partenerii SUA "înţeleg complet" preocupările americane şi "nu închid ochii" în faţa atitudinii Iranului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel